Upokojenci pozor! V četrtek zadnjič izplačana višja pokojnina.

slika je simbolna

V četrtek, 29. decembra, bo izplačana pokojnina za december. Skupaj s pokojnino bodo upokojenci prejeli še dodatek v višini 4,5 odstotka pokojnine.

Upokojenci v letu 2o23 ne bodo imeli razloga za veselje. Še ta mesec, torej le še december  bodo upokojenci prejeli še dodatek v višini 4,5 odstotka pokojnine, ki so ga prejeli že novembra, a ga januarja ga  ne bodo več. To pomeni, da bo januarsko izplačilo dobre štiri odstotke nižje kot decembrsko.

Nekdo, ki bo decembra prejel 1045 evrov, bo januarja na račun prejel nakazanih 45 evrov manj. Pri 732 evrih pokojnine bo januarsko nakazilo pokojnine 32 evrov nižje.

Kot piše Žurnal24, se pokojnine skladno z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zvišajo za 60 odstotkov rasti plač in za 40 odstotkov inflacije v preteklem letu. Podatek za rast plač imamo trenutno le za prvih deset mesecev in znaša 2,1 odstotka, kar bi prineslo 1,3-odstotno zvišanje pokojnin. Podatek za inflacijo je znan za prvih enajst mesecev in znaša 8,7 odstotka, kar bi prineslo 3,5-odstotno zvišanje pokojnin, skupaj torej 4,8 odstotka višjo pokojnino.

 

AVTOMOBILI P.R.
AVTOMOBILI P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
65%
1.8km/h
0%
-1°C
2°
-2°
-1°
Sun
-3°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA