Danes praznuje naša domovina Slovenija! Vse najboljše za 32 let!

Slovenska zastava

Neodvisnost Slovenije je bila razglašena 25. junija 1991, ko se je država odcepila od nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije. Ta dogodek je bil vrhunec dolgega boja slovenskega naroda za samostojnost in politično suverenost.

Proces osamosvajanja Slovenije je bil dolgotrajen in zahteven. V 80. letih prejšnjega stoletja so se v Jugoslaviji začele krepitev nacionalne zavesti in demokratične spremembe, kar je sprožilo tudi slovensko osamosvojitveno gibanje. Leta 1990 so bile izvedene prve demokratične volitve v Sloveniji, na katerih so zmagale stranke DEMOS, ki so se zavzemale za samostojnost.

Odločitev za samostojnost je bila potrjena tudi z referendumom, ki je potekal 23. decembra 1990. Na tem referendumu je večina volivcev podprla neodvisnost Slovenije. Ta izid je dal legitimnost političnim voditeljem, da razglasIjo neodvisnost države. 23. junija 1991 je bil razglašen akt o samostojnosti in neodvisnosti, s katerim je Slovenija postala suverena država. Takoj po razglasitvi neodvisnosti je jugoslovanska vojska poskušala zatreti slovensko osamosvojitveno gibanje, vendar so bile te poskusi neuspešni. Slovenija je izvedla obrambno akcijo, znano kot desetdnevna vojna, ki je pripomogla k uveljavljanju njene neodvisnosti.

Po pridobitvi neodvisnosti se je Slovenija aktivno usmerila v utrjevanje svoje državnosti. Sprejeta je bila nova ustava, ki je opredelila Slovenijo kot demokratično in pravno državo. Država je postopoma vzpostavila institucije, ki so potrebne za delovanje suverene države, vključno z vladnimi organi, sodišči in diplomatskim zastopstvom v tujini.

V naslednjih letih se je Slovenija osredotočila na krepitve svoje politične, gospodarske in družbene strukture. Postala je članica Organizacije združenih narodov, Evropske unije, zveze NATO in drugih mednarodnih organizacij. Vključitev v te organizacije je okrepila položaj Slovenije v mednarodni skupnosti ter ji omogočila sodelovanje in vključevanje v mednarodna politična, gospodarska in kulturna prizadevanja.

VSE NAJBOLJŠE NAŠA DOMOVINA!

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.