zastave

Dan slovenske zastave je spomin na 7. aprila 1848, ko je slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani.

Praznujemo dan slovenske zastave

Dan slovenske zastave je spomin na 7. aprila 1848, ko je slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Dejanje je bilo odgovor na izobešanje nemške zastave na stolpu Ljubljanskega gradu, kar so storili nemški pripadniki Narodne garde. Od leta 1998 Društvo Heraldica Slovenica pripravlja proslavo vsako prvo nedeljo po 7. aprilu. Namen tradicionalne svečanosti v čast slovenske zastave je ohranjanje slovenske nacionalne identitete.

Lovro Toman, ki je bil pravnik, pesnik in pisatelj, se je kasneje začel ukvarjati tudi s politiko in je bil leta 1861 izbran v dunajski državni zbor Habsburške monarhije. Umrl je 15. avgusta 1870 v Rodaunu pri Dunaju, pokopan pa je v rodni Kamni Gorici.

Zastava sedanje Republike Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991 na ljubljanskem Trgu republike, ob razglasitvi slovenske neodvisnosti.

Današnja slovenska zastava

Razmerja barv, širine in dolžine slovenske zastave so točno določena v 6. členu Ustave Republike Slovenije ter z Zakonom o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije.

Zastava Slovenije
Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro, pri čemer se središčna točka grba pokriva s točko 1/4 dolžine zastave in točko stika bele in modre barve. Višina grba je 1/3 širine zastave.

V sredini ščita je na modri podlagil lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. S pomočjo zlate barve treh zvezd je ohranjen tudi spomin na zlato barvo v zgodovinski zastavi dežele Kranjske.

Zastava Slovenije mora biti izobešena na poslopjih, v katerih so uradni prostori državnih organov, lokalnih skupnosti. Lahko pa se slovenska zastava izobesi tudi na drugih javnih objektih ali na stanovanjskih hišah. Pri izobešanju slovenske zastave veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati.

Hvala vsem, ki ste kadarkoli v teh 30 letih ponosno dvignili slovensko zastavo. Ni važno za kaj, ampak takrat, ko ste to naredili, ste se počutili ponosne. Na ta način ste pokazali, da ste Slovenci,” pa so zapisali v Slovenski demokratski mladini.

SODELUJTE V AKCIJI in objavite svojo fotografijo z zastavo. #mojazastava
PM