Danes se začenja že 28. Poletni lutkovni pristan

Vir: Pixabay

V Mariborskem lutkovnem gledališču bo od sobote, 5. avgusta do ponedeljka 28. avgusta, tokrat že 28-tič, potekal Poletni lutkovni pristan. Festival bo Mariborčane razveselil s številnimi predstavami in spremljevalnimi dogodki. Ogledali si bomo lahko več kot 20 brezplačnih domačih in tujih predstav. Ogled predstav je brezplačen, je pa potrebno pri blagajni gledališča dvignit brezplačno vstopnico. Število vstopnic je omejeno.

Lutkovno gledališče Maribor je leta 1990 prvič organiziralo mednarodni festival Poletni lutkovni pristan. Od takrat dalje je festival stalnica avgustovskega poletnega dogajanja v mestu, ko si odličen brezplačen program ogleda več tisoč obiskovalcev. S podporo Mestne občine Maribor tako mariborski lutkarji vsako leto privabijo najboljše, kar ponuja lutkovni svet.

Direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar je povabila vse majhne in velike gledalce in ob tem zapisala: »Poletje, svetli dnevi, veter, Drava, mestno obzidje, mogočen hrast in druženje ob predstavah, delavnicah, razstavah … Za marsikoga so počitnice že tradicionalno zaznamovane z obiskom Poletnega lutkovnega pristana. Generacije otrok spremljajo domače in tuje predstave ter doživljajo pisanost in raznolikost lutkovne umetnosti in lutk, ki so drugačne, govorijo različne jezike, tudi takšne domišljijske, so vseh velikosti in oblik, nagovarjajo majhne skupine gledalcev, ker so same majhne, ali pa velike množice, ker so velike in glasne. Ter seveda vse v razponu med lutko na prstu in velikanskimi lutkami, ki jih včasih oživlja več ljudi hkrati. Tudi letos bomo uživali ob tradicionalnih lutkah, kot je italijanska Pulcinella, pa ob povsem novih in sodobnih oblikah in igri predmetov. Ustvarjali bomo skupaj z mentorji, se igrali z lesenimi igrali, si ogledali zanimiv animirani lutkovni film, se učili umetnosti pripovedovanja in uživali ob plakatih lutkovnih predstav, ki so nekoč gostovale na Poletnem lutkovnem pristanu. Malo bomo gostovali v Umetnostni galeriji Maribor, malo v parku na Art kampu, pa v GT22 na Glavnem trgu … Ogledali si bomo predstave, namenjene otrokom in velikim, pa nekaj takšnih, ki so namenjene samo velikim. Pridite k nam; ne bo vam dolgčas ob sončnih, senčnih in barvitih zgodbah z vseh vetrov, saj bodo predstave, delavnice in razstave žive samo, če se jim boste pridružili vi, dragi majhni in veliki gledalci.«

Program si lahko ogledate tukaj.

M. T.

.

VREME

Maribor
oblačno
76%
3.6km/h
100%
9°C
10°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.