Danes z mesta župana odhaja Andrej Fištravec, kakšna je njegova zapuščina?

slika: Škandal24

Danes se dokončno poslavlja župan, ki je na oblast prišel z t.i. vstajami. Župan, ki ga je izbrala takratna levica, da zasede prestol namesto Franca Kanglerja. najprej je prišel samo za pol mandata, zatem pa mu je uspelo zmagati na volitvah še za en celi mandat.

Vsem dobro znane so bile takratne obljube o 5000 delavnih mestih. o tovarni baterij, o ameriški univerzi. Mariborčani so takrat nasedli njegovim obljubam, ki so bile lažne in nerealne. Tokrat pa Mariborčani temu niso nasedli in so Andreju Fištravcu namenili le (sramotnih) 3.826 glasov, ali 8,57 %.

Andrej Fištravec torej odhaja. In kakšno zapuščino nam zapušča? Kot je povedal za Večer, je prepričan , da zapušča občino v precej boljši kondiciji kot je bila, kot takrat, ko je sem prišel ne oblast. Kljub temu da je imela občina v tem času za 100 milijonov evrov manj prihodkov od države kot v obdobju prejšnjega župana. Pravi, da je osnutek proračuna za naslednje leto zelo obetaven, na prihodkovni strani je ocenjen na okoli 130 milijonov evrov, kar je okrog 40 milijonov evrov več, kot so bili običajno proračuni v prejšnjih letih. To pomeni, da je situacija stabilizirana in tudi aktivirana nove vire. Pri mnogih projektih pa računa  na evropska sredstva, znotraj celostnih teritorialnih naložb ima občina okrog 17 milijonov evrov dodatnega denarja. Občina je v dobri kondiciji. pravi Andrej Fištravec.

In kaj bo počel Andrej Fištravec sedaj?

Kot je za Večer pojasnil  pojasnil, da ne more sedeti na dveh stolih, ker so ga izkušnje naučile, da to pomeni pristati na riti. Verjel je, da bm še naprej župan, a obenem se je ves čas zavedal, da je sestavni del te zgodbe tudi sestop z županskega trona. Mestni svet bo zaprosil za trimesečno nadomestilo, kar mu zakon omogoča. Rad pa bi delal naprej v smeri njegove bazične izobrazbe, to je sociologija, stvari, ki so povezane z družbenimi spremembami. To znanje, ki je bilo prej zelo akademsko, bo  lahko zdaj nadgradil s poznavanjem konkretnih procesov, ki jih je spoznal kot župan. Išče se v tej smeri. Ima  veliko kontaktov z zasebnimi in javnimi podjetji. Mislim, da se bo v treh mesecih izoblikovala odločitev, po kateri poti bo šel dalje. Ga je pa, kot pravi presenetilo, da je bivši župan v času drugega kroga izpostavil to vprašanje kot vprašanje politične kulture mesta. Da župan, ki postane bivši, ni pregnan iz mesta, ampak lahko v njem deluje.

Porajajo se številna vprašanja, kako bo deloval Saša Arsenovič?

To je vprašanje, ki je zagotovo najbolj zanimivo, saj je Saša Arsenovič novinec na političnem področju, poleg tegaj e zadolženi podjetnik. Sporno je tudi to, da je v nekaterih primerih že sedaj sodeloval z občino. Je lastnik številnih gostinskih objektov. In kako bo ločeval med zasebnim in občinskim? Kaj se bo zgodilo s Koroško cesto, katero želi zapreti? Ali bodo Mariborčani dopustili, da odstrani kužno znamenje, kot je napovedoval na soočenjih? Bodo Arsenoviča res vodili iz Ljubljane? Zakaj je že na začetku postal izključujoči župan? Poraja se še veliko drugih vprašanj, a pustimo času čas. Župan ima štiri leta časa, da se izkaže. Bomo pa njegovo delo  budno spremljali tudi na našem portalu.

Za danes pa ob primopredaji poslov lahko zapišemo le, SREČNO MARIBOR!

SIFA

VREME

Maribor
pretežno oblačno
60%
1km/h
75%
20°C
20°
17°
19°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
12°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.