Dijake cepili z napačnim cepivom brez njihove vednosti

učitelji cepljenje slovenija cepilni
slika je simbolna, Vir: www.zdravje.si

V zadnjih dneh je Slovenija pretresla novica, da so dijake na nekaterih šolah cepili z napačnim cepivom proti COVID-19. Po poročanju medijev naj bi se to zgodilo že pred meseci, a je šele nedavno prišlo na dan.

Kako je do tega prišlo? Dijaki na štirih srednjih šolah v Ljubljani in na eni šoli v Mariboru so prejeli cepivo Moderna namesto Pfizer-BioNTech, ki so ga dejansko naročili in uporabljali na ostalih šolah. Napako so opazili šele, ko so starši zahtevali vpogled v cepilno knjižico svojih otrok in opazili, da piše Moderna namesto Pfizer-BioNTech.

Vodstva šol so se na napako odzvala različno. Nekatere so se takoj opravičile in priznale napako, druge so se branile in trdile, da cepivo Moderna ni slabo in da ne prihaja do nobenih zapletov.

Vsekakor pa je bilo cepivo napačne vrste vbrizgano v dijake brez njihovega vedenja in soglasja. To je nedopustno, saj morajo biti ljudje informirani in se sami odločiti o tem, katero cepivo bodo prejeli. Poleg tega lahko napačno cepivo povzroči neželene učinke in tudi zmanjša učinkovitost zaščite.

Vprašanje pa je tudi, kako je do te napake sploh lahko prišlo. Gre za zaskrbljujoč signal o pomanjkljivostih v organizaciji in nadzoru nad cepljenjem proti COVID-19 v Sloveniji.

Vsekakor je pomembno, da se takšne napake v prihodnosti preprečijo. Za to pa je potrebno dosledno upoštevati protokole in standarde ter zagotoviti učinkovit nadzor nad cepljenjem. Samo tako lahko dosežemo cilj – da se čim več ljudi čim prej cepi in zaščiti pred COVID-19.

VREME

Maribor
rahel dež
93%
2.1km/h
100%
20°C
21°
19°
19°
Sat
15°
Sun
19°
Mon
19°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.