Dr. Peter Stanković: “Narodno-zabavna glasba ima fašistične nastavke?!”

Dr. Peter Stanković
Peter Stanković, slika RTV
Dr. Peter Stanković: "Narodno-zabavna glasba ima fašistične nastavke?!"

Neverjetno a resnično. Nekakšen, raziskovalec popularne kulture, Dr. Peter Stanković, skuša skozi svoje nebuloze prikazati slovensko narodno zabavno glasbo, kot glasbo, ki ima fašistične nastavke?

Dr. Peter Stanković: “Narodno-zabavna glasba ima fašistične nastavke?”

Dragi NZ ansambli, dragi Čuki, Ansambel Modrijani, Ansambel Spev, Alfi Nipic, Jan Plestenjak, Ansambel Nemir in mnogi drugi, nasledniki Avsenika in Slaka, zdaj veste, da ima NZ glasba fašistične nastavke. Jaz tega nisem vedel, me je pa podučil VAL 202, ki kot javni zavod, med drugim tudi izobražuje. Noro, noro, noro. Najboljše, da začnemo (začnete) pakirat,” se je s svojim zapisom na družbenem omrežju oglasil Igor Pirkovič, avtor številnih besedil za razne ansamble.

Oddaja: Aktualno: Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodno zabavne glasbe 

Val 202, novinar: Če trenutni vladi uspe še veliki met podreditve javne radio televizije svojim političnim interesom, pa se v naših programih obeta razcvet sodobne narodno zabavne kulture na račun siromašenja ostalih v našem prostoru prisotnih kultur.

Intervjuvanec, Dr. Peter Stanković, raziskovalec popularne kulture:Ja, čisto preprosto, v političnem smislu imamo dve paradigmi. Ena je demokratična, ki pomeni v bistvu soobstoj različnosti, komunikacija, volitve, diskusije, različni življenjski slog, različne ideje, različne vrednote in tako naprej. Se pravi, to je na nek način demokratičen ideal, avtokratski ideal pa je to, kar je bilo s fašizmom in nacizmom, se pravi neka poenotena družba, kjer razmišljamo na enak način, obnašamo se na enak način. Saj s tradicionalnimi družbami ni nič narobe samo po sebi, da se razumemo. Tradicionalna družba v modernem kontekstu, mi smo v 21. stoletju in zdaj te tradicionalne vrednote so lahko problematične zaradi različnih razlogov, ampak se tudi tistega političnega, a veste ljudje, ki gledajo to glasbo, poslušajo to glasbo, živijo v tem svetu, razmišljajo izrazito uniformno, se pravi, ena vrednota, en narod in tako naprej. V enem trenutku boo rabili samo še enega voditelja in bomo tam, kjer ne bi radi bili, tako da imamo to, in to ni samo v Sloveniji, da politika z bolj avtokratskimi prijemi podpira, uporablja, izrablja, če hočete.., zdaj ne me narobe razumeti, nočem reči, da je taka glasba (moja opomba: mišljena je NZ glasba) sama po sebi avtokratska, fašistoidna ali kakorkoli, ampak je s tem svojim preprostim, enoznačnim uniformnim svetom zelo pripravna za te prisvojitve.

Toliko sovražnosti, toliko prezira nad narodno-zabavno glasbo, ki poudarja slovensko kulturo in značaj, kot jo ima leva politična opcija v Sloveniji, nima nobena država na svetu. V vsaki državi po svetu so ponosni na svojo kulturo, na glasbo, svoj ples in narodno nošo. Le pri nas nam neki nebodigatreba Peter Stanković, (z mehkim č, v priimku) in njemu podobni, govorijo, da ima pristna slovenska narodno-zabavna glasba fašistične nastavke? Pa to je noro!

Glede na to, da je Stanković mentor diplomske naloge o bureku, bi bilo boljše če bi šel za kuharja, kot za predavatelja na FDV in ljudi, ki ustvarjajo slovensko narodno-zabavno glasbo nebi označeval, da ustvarjajo glasbo, ki ima fašistične nastavke. 

Skrajno sprevrženo in nedoraslo poklicu predavatelja. Za zaključek tega članka pa še ena pristno Slovenska, zato, ker nam taki “bureki” s FDV ne bodo govorili kaj lahko poslušamo in kaj ne. PA TUDI ČE BOMO ZATO ZMERJANI S FAŠISTI!

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
72%
4.1km/h
75%
9°C
11°
8°
9°
Fri
9°
Sat
5°
Sun
6°
Mon
8°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.