Balaševič
Balaševič, slika regional obala

Pevec Đorđe Balašević, ki je umrl zaradi posledic koronavirusa, je na dan napada na Slovenijo v Beogradu pel, da so Slovenci rojeni za klečeplazenje. Ne glede na to je dobil slovensko državljanstvo.

Druga stran Balaševića

Vsi slovenski mediji pišejo o tem. O smrti Tadeja Hrušovarja ti isti mediji skorajda niso poročali. Pa čeprav zna večina Slovencev zapeti Dan ljubezni, medtem ko za Balaševića večina ne bi znala povedati niti naslova ene same pesmi. Starejše generacije bi se kvečjemu spomnile tiste, v kateri je »za zakletvu  Titu spevao stih«. Ali po slovensko, za prisego Titu je spesnil stih. Računajte na nas, piše Domovina.je

Slovenski mediji te dni poročajo, da je Đorđe Balašević dobil slovensko državljanstvo, ko je kot begunec s trebuhom za kruhom pobegnil iz Beograda v Maribor. Ni dobil le azila. Tudi državljanstvo. Precej nenavadno je to bilo, saj je nekdanji strastni oboževalec diktatorja Josipa Broza Tita in navdušeni Jugoslovan v času osamosvojitve igral Sloveniji izrazito škodljivo vlogo.

Je pa avli Mestne občine Maribor danes med 15. in 20. uro odprta žalna knjiga za pokojnega Đorđa Balaševića. Kot ob tem izpostavljajo na občini, je ta kantavtor, pesnik, pisatelj in režiser del svojega življenja preživel v Mariboru ter se vanj redno in rad vračal.

Smo Balaševiču za to pesem dali državljanstvo?

Hvalospevi Dela in RTVS in še koga, brez vsake kritike in pojasnila o pesmi in opravičilu so v resnici klečeplazenje. Ob prerani smrti glasbene legende pritrjujejo, da je Balašević imel prav.

A o mrtvih vse dobro. naj počiva v miru!

PM