Dr. Anže Logar v pogovoru s francoskim zunanjim ministrom Jean-Yves Le Drianom Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve (Sveta Evropske unije)

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v uvodnem delu med drugim izpostavil razmere v Mjanmaru, vrh G5 Sahel, Belorusijo in Iran, minister za zunanje zadeve Finske je poročal o razmerah v Etiopiji in Sahelu po opravljenem obisku v imenu visokega predstavnika Borrella, zunanja ministrica Švedske pa je poročala o obisku v Moskvi v svojstvu predsedujoče Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Ministri so po obisku VP Borrella v Moskvi v začetku meseca opravili razpravo o odnosih z Rusko federacijo in stanju človekovih pravic v državi po obsodbi opozicijskega aktivista Navalnega in pridržanju številnih njegovih podpornikov. Zavzeli so se za krepitev podpore civilni družbi in stikov med ljudmi ter dosegli politično soglasje o sprejemu omejevalnih ukrepov v okviru horizontalnega režima o človekih pravicah.

Minister dr. Logar je poudaril nujnost ohranitve enotnosti EU v odnosu do Ruske federacije ter doslednega izvajanja obstoječih petih načel sodelovanja EU z Rusko federacijo. Izpostavil je pomen ohranitve odprtih komunikacijskih kanalov in dialoga z Rusko federacijo pri vsebinah skupnega interesa. Ob tem je izpostavil potrebo po strateškem razmisleku EU v kontekstu prihodnjih odnosov EU z Rusko federacijo.

Ministri so izmenjali poglede o zadnjem političnem dogajanju v Hongkongu kot posledica implementacije varnostne zakonodaje ter o vplivu razmer v Hongkongu na odnose EU s Kitajsko. Zaradi vztrajnega slabšanja razmer v Honkongu so izmenjali mnenja o možnostih oblikovanja dodatnih ukrepov.

Slovenija je zaskrbljena nad številnimi političnimi napadi na sodno vejo oblasti v Hongkongu v zadnjem obdobju ter poudarja, da neodvisno sodstvo predstavlja temelj stabilnosti Hongkonga kot finančnega centra in igra osrednjo vlogo pri uveljavljanju načela “Ena država, dva sistema”.

V prvem videokonferenčnem srečanju ministrov z državnim sekretarjem ZDA Blinknom je minister dr. Logar izpostavil naslavljanje aktualnih globalnih izzivov v tesnem transatlantskem sodelovanju, krepitev odpornosti in kibernetske varnosti, tudi v luči prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU ter pomen sodelovanja na Zahodnem Balkanu.

Svet je sprejel sklepe Sveta o 1) Mjanmaru, o 2) okrevanju po covid-19, ki temelji na človekovih pravicah in 3) EU prioritetah v forumih Organizacije združenih narodov za človekove pravice.

Pred zasedanjem Sveta se je minister udeležil večerje ministrov s predstavnikom ruske opozicije in tesnim sodelavcem Navalnega Leonidom Volkovom ter neformalnega zajtrka ministrov s tožilko Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda. Ob robu zasedanja pa se je minister dr. Logar bilateralno srečal z ministrom za zunanje zadeve Madžarske.