rotvailer srce za bulle pes
slika je simbolna

Slovenijo je pretresla tragedija, kjer je komaj 8-letno deklico napadel in do smrti pogrizel pes. Po neuradnih navedbah gre za mešanca med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem.

Je psa, ki je ubil deklico v Mengšu potrebno usmrtiti?

Ob tragični zgodbi, za katero naj bi bil po zadnjih podatkih kriv lastnik le v tem primeru, ker je pustil odprta vrata, da je deklica našla pot k psu. So se pa na dogodek so se odzvali v Društvu srce za bulle, kjer so na svojem Facebooku profilu opozorili, da so rotvajlerji “eni najbolj teritorialnih psov” in zato zahtevajo temu primernega lastnika, ki se zna z njimi ukvarjati.

“Če vstopi tujec na njihov teritorij, se bo v 90 odstotkih zgodil napad na neznanca, če ni lastnika zraven in če ni bilo s psom dovolj delano,” je zapisal znan slovenski pasjeljubec in predsednik enega najbolj aktivnih društev za živali pri nas, Društvo srce za bulle, Simon Mihorič, piše portal Regionalobala.

Po podatkih policije se je 8-letna deklica  na dvorišču stanovanjske hiše približala psu, ki je bil privezan na verigo. Dvorišče je bilo obdano z ograjo, dvoriščna vrata pa so bila odprta. “Pes je bil na svojem teritoriju, punčka naj bi prišla do njega, se zapletla v štrik, na katerem je bil privezan in padla nanj. In zgodilo se je, kar se je. Otrok ni znal predvideti nevarnosti, kužku pa je na žalost v tem momentu otrok predstavljal ‘nevarnost oziroma prišleka na njegovem teritoriju in poseg v njega samega’. Žal se je tu tragično končano,” je zapisal Simon Mihorič, v skupini Srce za bulle. Po napadu psa na deklico je na kraj prišla odrasla oseba, ki je odstranila psa in poklicala reševalce nujne medicinske pomoči. Deklica je žal na kraju umrla.

Kot je zapisal Mihorič na Facebook profilu Društvo srce za bulle, je bilo takoj po dogodku na različnih spletnih portalih mogoče opaziti, kako se diskriminira pasmo“kako jih je treba ubiti, iztrebiti”. Kot navaja, pasmo dobro pozna, saj je bil nekaj let tudi sam lastnik rotvajlerja in opozarja, da gre za ene “najbolj teritorialnih psov”.

Kot poudarja, bi bilo dobro poznati ozadje te tragične zgodbe – ali je pes napadel tujca, ki je prišel na njegov teritorij, ali domačega otroka. V slednjem primeru za dogodek vsekakor krivi lastnika. Sprašuje se, ali je bil pes zunaj in prepuščen samemu sebi izven dvorišča ali je hodil spuščen ob lastniku.

Je bil napad rotvajlerja na ograjenem domačem teritoriju v bistvu njegov nagon in ne napaka? Kakšno pa je vaše mnenje, bi morali psa usmrtiti?

PM


Preberite tudi:

Tragedija v Mengšu. Pes do smrti pogrizel deklico!