Erika Žnidaršič v oddaji Tarča, kršila vrsto členov zakona o RTV.

tarči, tarča - Erika Žnidaršič
slika: zajem zaslona

 Lažniva Tarča, je v četrtek gostila gosta Franca Kanglerja, A namesto profesionalne oddaja se je ta izkazala kot groba kršitev poklicnih meril in na čel novinarske etike v programih RTV Slovenije in kot napad (tudi) na temeljne človekove svoboščine in pravice, ustavo RS, zakon o Radioteleviziji Slovenija.

Erika Žnidaršič grobo kršila zakon o Radioteleviziji Slovenija in zakon o medijih?

In kaj zapoveduje zakon o Radioteleviziji Slovenija in zakon o medijih ? Prepovedano je z razširjanjem programskih vsebin spodbujati k narodni, rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasilju in vojni, ter izzivati narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo in nestrpnost. Novinarke in novinarji (v nadaljnjem besedilu: novinarji), urednice in uredniki (v nadaljnjem besedilu: uredniki) RTV Slovenija in drugi, ki so neposredno udeleženi pri ustvarjanju ali pripravljanju RTV programov, morajo pri svojem delu še posebej: spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij; spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo; spoštovati načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma; spoštovati načela ustavnosti in zakonitosti pri oblikovanju programov, vključno s prepovedjo spodbujanja kulturne, verske, spolne, rasne, narodne ali druge oblike nestrpnosti; zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj; spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev; uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevkih; varovati otroke in mladino pred vsebinami, ki bi lahko škodljivo vplivale na njihov duševni in telesni razvoj, ter spoštovati obče človeške vrednote.” 

Tudi ta citirani zakonski člen sta v četrtek zvečer na Televiziji Slovenija kršili oddaja Tarča in njena voditeljica Erika Žnidaršič, ko sta pred očmi najširše javnosti neetično in nedopustno “obdelovali” Franca Kanglerja, državnega sekretarja Ministrstva za notranje zadeve RS in eno od gonilnih sil gibanja Povežimo Slovenijo. Bombandiran in zasut s pavšalnimi obtožbami, z očitki, natolcevanji, (žaljivimi) neresnicami iz Erikinih ust, ki so pognali na Tarčinem zelniku, ni imel niti možnosti jih demantirati ali argumentirano ovreči, pojasniti dogajanje – sodišča so se o vsem tem že izrekla in Franca Kanglerja pravnomočno oprostila, odvezala vseh obtožb. Dve nezakoniti obsodbi pa sta po sodni razveljavitvi padli, pravnomočno. Da, zmagal je v vseh 26 kazenskih pregonih, sporno ali nezakonito sproženih zoper njega že po prvem mesecu njegovega županovanja v Mariboru. Piše portal Dosje.

In sedaj na RTV Eriko Žnidaršič branijo na vse pretege. Pravijo, da gre za napad na novinarko, da je delo opravila profesionalno in takšne in drugačne nebuloze.. Iz Kolektiva informativnega programa TVS so še včeraj jokali,, da najostreje obsojajo politični pritisk in diskreditiranje, ki ju doživljata ekipa Tarče in voditeljica Erika Žnidaršič. “Poziv k izredni seji programskega sveta, ugotovitve o ‘pakiranju škatel’ in lažne informacije, ki so zaradi zadnje oddaje Tarča, zakrožile v javnosti, so nedopusten pritisk na novinarje in urednike v celotnem informativnem programu,” 

Kaj je res nedopustno? Inkvizicijsko zasliševanje voditeljice, kjer obtoženec v vsej svoji nemoči zoper obtožbe nima nikakršne moči niti pravice in je obsojen vnaprej, s tem, da je v oddaji niso preverili niti dejstev in še več. Podtikali so stvari, ki ne obstajajo, kot so na primer prisluhi.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.