Zajem slike: Nova24.tv

Novi in nekdanji ministri ter drugi funkcionarji so v petek prejšnji teden dobili zadnja plačila pred znižanjem za 30 odstotkov osnovne plače, ki bo obveljalo jutri.

Znižanje plač funcionarjem. Erjavcu več!

Znižanje bo veljalo tudi za nazaj in bodo že dobljeno za prejšnji mesec po podatkih iz državnega zbora morali politiki deloma vrniti. Poračunano bo pri naslednji plači. V vladi so izplačali tudi prva nadomestila nekdanjim ministrom in državnim sekretarjem, ki si ne morejo najti dela.

  • Dela ne najde Karl Erjavec. Skupaj bo dobil 4.760 evrov bruto plačila za marec marec. V tej vsoti je plačilo za delo do 13. marca in nadomestilo, ki ga lahko dobiva največ pol leta v primeru, da si ne more najti dela ali se upokojiti.
  • Uboga Alenke Bratušek (SAB), je dobila (le) bruto 2.370 evrov plačila za čas do 13. marca, ko je oblast prevzela nova vlada. Očitno si drage torbice ne bo mogla več privoščiti.
  • Tudi nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder ne najde službe.  Za 13 dni marca je dobil 2.363 evrov plače, za preostanek meseca pa 2.269 evro nadomestila po prenehanju funkcije.
  • (Na hitro) pa nova državljanka Slovenije Angelika Rosa Mlinar ni upravičena do nadomestila, saj je na čelu ministrstva delala le en mesec. Dobila je “le” bruto 2.190 evrov zadnje plače.

Vsem funkcionarjem na državni ravni, torej premierju, ministrom, poslancem, predsedniku republike in podobnim, se bodo plače z interventnim zakonom, ki bo začel veljati jutri, znižale za 30 odstotkov osnovne plače.

Tudi Kučanu manj

Znižanje bo veljalo tudi za nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki mu zakon edinemu med vsemi politiki določa posebno doplačilo, da s pokojnino vred dobi 80 odstotkov bruto plače predsednika republike. Ker se bo plača Pahorju znižala, bo manj tudi za Kučana.

vir>. SIOL

MG