Evropa in svet v primežu teroristov

Vir: Youtube

Vsaka smrtna žrtev terorizma je absolutno preveč. Žrtve terorizma pa niso samo mrtvi, temveč ima takšen dogodek travmatične posledice za ljudi, ki so preživeli teroristični napad, očividce, svojce umrlih in poškodovanih, in na koncu tudi reševalce, policiste, gasilce, ki pridejo prvi pomagat na kraj dogodka.


V zadnjem času ne mine teden, da nismo obveščeni o novem terorističnem napadu ali da je bil preprečen, pa naj bo v Evropi ali drugod po svetu.

V soboto se je v Barceloni po zadnjem terorističnem napadu na ulici Al Ramblo in nekaj ur kasneje v letoviškem mestu Cambrils, na shodu po ocenah policije zbralo okoli pol milijona ljudi, ki so pod geslom  »Ni me strah« protestirali proti terorističnim napadom. Shoda sta se udeležila tudi španski kralj in premier. Medtem pa se teroristični napadi v drugih mestih nadaljujejo.

Londonska policija poroča, da kot teroristični napa preiskujejo sobotni napad moškega blizu Buckinghamske palače, ki je med postopkom identifikacije s 120 centimetrskim nožem ranil tri policiste in vzklikal »Alah je velik«. Iz Bruslja poročajo, da tudi sobotni napad v središču mesta na dva vojaka, obravnavajo kot teroristični napad, saj je napadalec vzklikal »Alah je velik«.

Na teroristične napade se odzivajo tudi v drugih mestih. Beneški župan Luigi Brugnaro je posvaril, da bodo ustrelili vsakogar, ki bo tekel po Trgu sv. Marka in kričal:« Alah je velik« oziroma po arabsko »Alah Akbar«. Ob tem je župan spomnil, da so v Benetkah konec marca aretirali štiri teroriste, ki so hoteli razstreliti most Rialto.

Ali nas ob vsem tem res ni strah? Se počutimo varne? Smo lahko prepričani, da se pri nas kaj takega ne more zgoditi? Vlada in pristojni državni organi nam zagotavljajo, da smo še vedno varna država in da je storjeno vse za varnost državljanov.

J. L.

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
55%
3.6km/h
75%
24°C
26°
23°
24°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.