Festival Maribor 2017

Vir: Pixabay

V nedeljo, 3. septembra, se z otvoritvenim koncertom začne Festival Maribor 2017. Otvoritveni koncert ima simbolni naslov: Rojstvo. Orkester Haydnove filharmonije pod vodstvom dirigenta Nicolasa Altsaedta se bo predstavil z deli Ludwiga van Beethovena: Simfonija št. 1 v C-duru, op. 21, Dmitrija Šostakoviča: Koncert za violončelo in orkester št. 1 v Es-duru, op. 107 in Josepha Haydna: Simfonija št. 88 v G-duru, Hob I: 88.

Organizator festivala Narodni dom Maribor sporoča, da bodo letos festivalski program soustvarjali različni glasbeniki in mednarodne zasedbe. Ob tujih zvezdniških imenih tvorijo jedro glasbenega ustvarjanja na Festivalu Maribor tudi priznani domači glasbeniki. Prav takšno jedro ima Komorni orkester Festivala Maribor 2017, ki bo poustvaril tematsko posebej za Festival Maribor 2017 zasnovana koncertna večera. Tudi letos nadaljujejo s sodelovanjem s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor.

Stalnica v programskem konceptu Festivala Maribor je tudi predstavitev in promocija mladih slovenskih umetnikov, ki jim skupno koncertiranje z velikani klasične glasbe omogoča odlično izkušnjo in referenco.

Pri letošnjem Festivalu Maribor med otroki sodelujejo tudi z vodilnimi mariborskimi glasbeno-pedagoškimi silami, predvsem s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor ter z Zavodom MARS Maribor.

Koncerti bodo v odlični akustični secesijski dvorani Union, Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor ter ponovno tudi Vetrinjskem dvoru.

Iz Festivala Maribor 2017 sporočajo, da se bo festival izzvenel v slogu širokopotezne romantike – z mogočnim zvenom, velikimi zgodbami in glasbo, ki prežema srca. Združili bodo moči s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor in njegovim Simfoničnim orkestrom, ki se mu bo pridružil zbor Opere, in solist briljantni mlad pianist slovensko-ruskega rodu Alexander Gadjiev.

Festival Maribor se je razvil leta 1964 iz večerov baročne glasbe v Mariborskem gradu v organizaciji mariborske Koncertne poslovalnice. Leta 1968 je bil pri Koncertni poslovalnici ustanovljen Festival baročne glasbe, ugledna mariborska prireditev z nekaj desetletno tradicijo. Leto 1994 je zaznamovala ponovna sprememba programskega koncepta festivala in novo ime – Glasbeni september. In leta 2008 festival pridobil nove dimenzije in novo ime – Festival Maribor.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.