Glavna turistična sezona se je končala

Triglavski narodni park

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so v turističnih nastanitvenih objektih v avgustu 2017 našteli za 13 % več prihodov in za 13 % več prenočitev turistov kot v avgustu 2016. Prihodov in prenočitev tujih turistov je bilo za 16 % več; prihodov domačih turistov pa za 3 % več in njihovih prenočitev za 4 % več kot v avgustu 2016.

V turističnih nastanitvenih objektih je bilo v avgustu 2017 zabeleženih več kot 765.000 prihodov turistov in več kot 2,1 milijona njihovih prenočitev, to je za 13 % več prihodov in za ravno toliko več prenočitev kot v avgustu 2016. Število prihodov tujih turistov je bilo višje za 16 %, enako tudi njihovih prenočitev, število prihodov domačih turistov pa za 3 %, njihovih prenočitev pa za 4 %.

Največ prenočitev tujih turistov v avgustu 2017 so ustvarili turisti iz Italije
, sledili so turisti iz Nemčije, Nizozemske, Avstrije, Francije in Združenega kraljestva. Turisti z vseh  omenjenih ključnih turističnih trgov pa so v avgustu 2017 opravili več prenočitev kot v avgustu 2016. Najbolj se je glede na avgust 2016 povečalo število prenočitev turistov iz Nizozemske, potem iz Nemčije in Francije.

Največ so turisti prenočevali v hotelih in kampih, nato v zasebnih sobah, apartmajih, hišah v apartmajskih in počitniških naseljih in v mladinskih hotelih. Število turističnih prenočitev je bilo v avgustu 2017 glede na avgust 2016 višje v vseh omenjenih tipih turističnih nastanitvenih objektov, najizraziteje pa se je zvišalo v kampih.

Največ prenočitev turistov so v avgustu 2017 našteli v gorskih občinah (34 % ali skoraj 739.000), v obmorskih občinah (21 %), zdraviliških občinah (21 %) in občini Ljubljana (10 %).

V vseh tipih turističnih občin je bilo v avgustu 2017 ustvarjenih več prenočitev kot v avgustu 2016. Tuji turisti so v letošnjem letu opravili več kot 6 milijonov prenočitev, domači pa več kot 2,8 milijona prenočitev. Oboji skupaj so letos ustvarili že več kot 8,8 milijona prenočitev.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.