Lakirnica Magne naj bi začela s poskusnim obratovanjem že čez eno leto

Pred dobrim mesecem je avstrijska Magne Steyr v Hočah začela graditi lakirnico. Predstavniki avstrijske Magne Steyr, občine Hoče-Slivnica in Pomgrada so okoli 150 prebivalcem predstavili potek gradnje. Odgovarjali so tudi na vprašanja v zvezi z gradnjo, s tem povezanimi vplivi na njihovo življenje in začetkom poslovanja, ki je predviden za marec 2019.

Kot poroča STA je prvi mož bodočega slovenskega obrata David Adam dejal, da jim je bilo vreme v prvem mesecu pripravljalnih gradbenih del zelo naklonjeno in da so imeli srečo tudi pri izbiri partnerjev, ki izvajajo gradnjo. Ob tem je napovedal, da bodo že v kratkem v prostorih nekdanjega Stavbarja odprli informacijsko pisarno, kjer bodo njihovi predstavniki ves čas gradnje vsak petek med 13. in 14. uro občanom na voljo za morebitna vprašanja in pobude.

Njegov sodelavec Damjan Ozmec je podrobneje predstavil terminski načrt, ki kljub enomesečni zamudi pri pridobivanju okoljevarstvenega soglasja ostaja nespremenjen. Takoj po tem so se namreč lotili pripravljalnih del in uradno odprli gradbišče. Groba gradbena dela bodo zaključili predvidoma konec aprila naslednje leto, ko bodo začeli z montažo lakirnice. Že oktobra naj bi pričeli s poskusnim obratovanjem, serijsko proizvodnjo. Zaposlitev prvih 400 ljudi načrtujejo za 1. marec 2019. Trenutno je na gradbišču več kot 40 slovenskih podjetij z več kot 250 delavci.

V času gradnje bodo tudi izvedli postopek pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja, pri katerem se že zdaj zavedajo, da bo dolgotrajen. Direktor projektantskega podjetja Biro Biro, Uroš Rošker, je povedal, da so se pri pripravi projekta posvetili okoljskim vprašanjem, saj gre za vodovarstveno območje. Vse skupaj je, kot je dejal, zasnovano tako, da nobena tekočina v primeru neželenega iztoka nevarnih snovi ali ob sproženju protipožarnega sistema ne more nenadzorovano zapustiti območja tovarne, saj so vse talne površine vodotesne.

Prebivalci hiš na območju, ki je predvideno za drugo fazo investicije, so mnenja, da so zdaj za odkup svojih nepremičnin dobili sramotne ponudbe. Krajani Rogoze pa se bojijo, da bi nova nadomestna kmetijska zemljišča znova pridobili s sekanjem njihovega gozda.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
54%
1.5km/h
0%
-1°C
-0°
-2°
-2°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu
-3°
Fri

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA