Glazerjeve nagrade

prireditve
Vir: http://2012.festivalmaribor.si

Sinoči so v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor podelili Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo prejela kiparka Vlasta Zorko in listine za posebne dosežke v zadnjem obdobju, ki so jih prejeli Zora A. Jurič, Valetnina Turcu in Mario Berdič.

Nagrado za posebne dosežke na umetniškem področju podeljuje Mestna občina Maribor in je poimenovana po slovenskem pesniku in literarnem zgodovinarju Janku Glazerju, ki je živel in ustvarjal v Mariboru.

Kiparstvo Mariborčanke, prejemnice nagrade za življenjsko delo,Vlaste Zorko, je motivno vezano na človeško figuro, ustvarja pa tudi abstraktne oblike. Za delo uporablja kamen, beton, kovino, ustvarja pa tudi v poliestru. Občudujemo lahko njene portrete številnih znanih osebnosti: Ignacija Borštnika, Arnolda tovornika, Otona Župančiča, Marijana Pavšiča, pa tudi plastike v sklopu Forme vive.

Zora A. Jurič, profesorica slovenščine, v Mariboru organizira številna literarna srečanja, vodi pogovore s pisatelji in pesniki o njihovih izdanih delih. V mestu je sigurno zaslužna zato, da literatura pride do bralcev.

Baletna plesalka Valentina Turcu je med najbolj iskanimi umetniki pri nas in v tujini. Kot umetnico smo jo občudovali v baletu Tango v Narodnem gledališču Maribor. Baleti Romeo in Julija, Ana Karenina, Nevarna razmerja pa so med njenimi najboljšimi koreografijami, ki so doživele velik mednarodni uspeh.

Mariborski kustos in kritik Mario Berdič se odziva na najnovejše tokove likovne produkcije, hkrati pa ne pozablja temeljev, ki so jih ustvarili slovenski umetniki in likovni kritiki. V svojih zapisih na prvo mesto postavi avtorja in njegovo delo.


VREME

Maribor
jasno
58%
3.6km/h
0%
32°C
33°
31°
31°
Fri
21°
Sat
17°
Sun
16°
Mon
16°
Tue

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.