Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Golobovanje! Oskrbnine v domovih za starejše, skoraj za 20% višje?

slika je simbolna

Po tem. ko je aktualna vlada zavrnila zakon Janševe vlade o dolgotrajni oskrbi, ki bi bil nujen, je skupnost socialnih zavodov opozorila, da bodo domovi morali zaradi podražitev v primeru, da ne bo pomoči države, izvesti izredne uskladitve oskrbnin. Te naj bi bile višje za približno 20 odstotkov.

V nekaterih domovih so dejali, da se za konkretno zvišanje še niso odločili, da pa so se stroški dela, materiala in storitev občutno povečali. Oskrbnine v domovih za starejše bodo tako skoraj skoraj zagotovo višje. Kako bodo gasili požar na ministrstvu? Koliko časa bo minilo od predloga do ukrepa, ki bo učinkovit. Sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik je spomnil, da pravilnik o metodologiji določa, da lahko izvajalec izredno uskladi ceno oskrbe, če rast cen za stroške dela, materiala in storitev v obdobju od zadnje uskladitve zahteva več kot triodstoten dvig cene oskrbe. “V tem trenutku že vemo, da so ti stroški občutno višji,” je opomnil.

“Ob tako visokih podražitvah na vseh področjih od energentov, kot so elektrika, zemeljski plin in kurilno olje, do materiala in hrane bomo domovi brez pomoči države preprosto prisiljeni izvesti izredne uskladitve cen oskrbe,” je poudarila direktorica Doma starejših občanov (DSO) Ljubljana-Bežigrad Maruša Kerč. Da bodo prisiljeni povečati oskrbnine pravijo tudi v Domu Danice Vogrinec v Mariboru.

Zdaj je po njenih besedah že znano, da je bila rast stroškov dela, materiala in storitev od zadnje uskladitve takšna, da bi se morala oskrba zvišati za več kot tri odstotke, kar kot pogoj navaja omenjeni pravilnik o metodologiji. Natančnih izračunov za izredno uskladitev pa še nimajo.

AVTOMOBILI P.R.
AVTOMOBILI P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
50%
7.7km/h
0%
16°C
17°
14°
15°
Thu
9°
Fri
8°
Sat
5°
Sun
3°
Mon

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.