Grehi in bizarnosti županskih kandidatov v Mariboru

slika: eKoper

Kampanja pred letošnjimi lokalnimi volitvami v Mestni občini Maribor je zelo zanimiva, včasih celo smešna in ne le zaradi rekordnega števila kandidatov za župana.  Eden od kandidatov je za zapahi, drugi je bil v preteklosti nasilen, tretji se slika z volivci, ki imajo grehe iz preteklosti, itd. Torej imamo zmes humorja, nasilja in bizarnosti.

Zanimiva je županska kandidatka  LMŠ Lidija Divjak Mirnik, ki kandidira s podpisi volivcev. Dogodek, ko je na avtomobilu našla prerezane gume in obešeno lutko z njeno fotografijo, policija še preiskuje. Namigovalo se je celo, da je to uprizorila sama, kar je aktualna poslanka v DZ označila za popoln absurd. Že njena kandidatura je bila nenavadna, saj se je za kandidaturo županje odločila kjub temu, da so jo mariborčani izvolili za poslanko DZ RS.  Je pa članica stranke LMŠ, ter članica stranke LPR. Kandidira pa s podporo volilvcev. Lista pa se imenuje, lista Lidije Divjak Mirnik in LPR

FB profil Andreja Fištravca

Med  moškimi protikandidati je zanimiva kampanja aktualnega župana Andreja Fištravca, ki je kandidaturo  vložil s podpisi volivcev. Prah je v zadnjih dneh dvignil z akcijo fotografiranja z “resničnimi ljudmi”, ko naj bi se pred objektiv postavil tudi s posamezniki dvomljivega slovesa in otroci. Po slični animaciji o njegovih zaslugah v mestu pa je po spletu zaokrožil še posnetek zaigrane gostilniške debate, kjer Fištravec ljudem pripoveduje o svojem delu. Kritiki so takoj ugotovili, da je video na las podoben posnetku Aleksandra Vučića iz lanske predsedniške kampanje v Srbiji. Poleg tega pa so ga dobili na laži o tako opevanih novih 5000 delavnih mestih. Letos pa baje svojih volivcev sploh ne bo nagrajeval s palačinkami.

V mariborsko lokalno politiko se je letos vključil tudi urednik portala Požareport Bojan Požar s svojim županskim kandidatom Igorjem Domanjkom. S pritožbo na upravno sodišče ni uspel izločiti tekmecev iz bitke, a na odločitev ustavnega sodišča še čaka. Prepričan je, da so lokalni mediji izrazito pristranski, hkrati pa izpostavlja, da je kampanja v Mariboru “pretirano namenjena izključno kandidatom za župana, praktično nič pa strankam ali listam in kandidatom za mestne svetnike”.

slika: FB profil Saše Arsenoviča

Največ greha, pa čeprav tega v članku, po katerem povzemamo zgodbo STA, sploh niso omenili, si je po našem mnenju pridelal kandidat SMCja Saša Arsenovič, ki je baje najprej “prevaral” volivce, saj je zbiral podpise za kandidaturo, vložil pa jo je, kot stranka SMC. V zameno za podpise pa je ponujal golaž, kar so nekateri označili, da gre za “volilno korupcijo” . Zatem se je pojavila zgodba o njegovi (pre)zadolženosti, ter kreditu, ki ga je dobil od NKMB. Potem pa še zapis zdravniškega potrdila nekdanjega uslužbenca, ki naj bi mu Arsenovič odgriznil del prsta in naj bi ga pogrizel po hrbtu. Tudi v TV nastopih na volilnih soočenjih je bil med najslabše ocenjenimi prav Arsenovič, ki je ob vstopu v volilno kampanjo, resda v zadnjem trenutku, veljal za močnega kandidata.

Posebna zgodba je kandidat Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško, ki je v priporu zaradi domnevnega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Njegovo kandidaturo za župana so vložili njegovi podporniki, na javnih predstavitvah in soočenjih pa razumljivo ne more sodelovati.

Aleksander Kamenik

Med zanimivimi podrobnostmi letošnje kampanje v Mariboru je tudi to, da je kandidat Stranke mladih – Zeleni Evrope starejši od kandidata upokojenske stranke DeSUS. Županski kandidat Aleksander Kamenik pa ima na listi kandidatov za mestni svet le še svojo hčerko.

Zanimiva je še podrobnost, da je Matjaž Mulej uradni vlagatelj županske kandidature Fištravca, hkrati pa tudi kandidat liste njegovega tekmeca Boruta Ambrožiča za mestni svet. Poleg tega pa je Fištravec, kot kandidat za mestni svet napisan, kot zadnji.

Najbolj zanimivi kandidati za mestni svet pa so: novinarka Breda Čepe (NLS), nogometaš Marinko Galić (NLS), nekdanji župan Boris Sovič (SD), nekdanji rektor univerze Danijel Rebolj (Levica), poslanca DZ Franc Trček (Levica) in Dejan Kaloh (SDS), umetnica Aphra Tesla (LKP), sociolog Andrej Naterer (LŽAF), dirigent Stane Jurgec (SMSR), pesnik Andrej Brvar (Arsenovič za Maribor) in nenazadnje je na listi Arsenoviča tudi Tone Vogrinec.

Povzeto po STA

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.