Policija, policiste,policija lokal

Policisti so kazensko ovadili dva osumljenca, ki sta grozila profesorjema mariborskih fakultet. Zasegli so tudi orožje.

Grozila profesorjema

Policisti  PP Maribor I so uspešno preiskali več kaznivih dejanj Grožnje po I.  odstavku  135.  člena  Kazenskega  zakonika  (KZ-1)  in Zlorabe osebnih podatkov  po  4. odstavku 143. člena KZ-1, storjenih v času od avgusta 2019 do  konca meseca marca 2020, na škodo večih profesorjev, zaposlenih na dveh mariborskih fakultetah.

V   kriminalistični  preiskavi  so  policisti  ugotovili,  da  je  storitve navedenih  dejanj  utemeljeno  osumljen  28-  letni Celjan. Policisti so ga pristojnemu tožilstvu kazensko ovadili zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj  Groženj  in  enega  kaznivega  dejanja  Zlorabe  osebnih  podatkov. Osumljeni  je  ustvarjal  e-naslov  in  uporabniški račun v storitvi Google mail,  z  osebnimi  podatki  zaposlene na eni izmed fakultet, s katerega je nato  na  uradne  e-naslove oškodovancev posredoval pisma z grožnjami zoper njihovo življenje.

Na  podlagi  zbranih  obvestil  so  policisti PP Maribor I podali pobudo za pridobitev  odredbe  za  hišno preiskavo, ki jo je izdalo Okrožno sodišče v Mariboru.  V  začetku meseca junija 2020 so policisti na osumljenčevem domu opravili  hišno  preiskavo,  in mu zasegli razne elektronske naprave, ki so jih  poslali  v  pregled  in  zavarovanje  dodatnih  dokazov  na Oddelek za računalniško  preiskovanje  Sektorja  kriminalistične  policije  Policijske uprave  Maribor. Pri pregledu zaseženih naprav se je potrdil utemeljen sum,
da  so  bila  grozilna  sporočila  poslana prav iz teh naprav ter da jih je pošiljal osumljeni.

Med  opravljeno  hišno  preiskavo  so policisti pri osumljenemu našli in mu zasegli  tudi  revolver,  ki ga je posedoval brez ustreznega dovoljenja, za kar  mu je prekrškovni organ PP Maribor I, v hitrem postopku, izdal odločbo o prekršku. Zaseženi revolver je bilo v osnovi štartno – plinsko orožje, za katerega pa so kriminalistični tehniki ugotovili, da je predelano v strelno orožje.

Z  nadaljnjim  zbiranjem  obvestil  so policisti ugotovili, da je osumljeni opisano  orožje  dobil  v  hrambo od njegovega očeta. Ker je oče prenaredi strelno  orožje, so policisti tudi njega, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega  dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 4. odstavku  307. členu KZ-1, kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

Za  kaznivo  dejanje  Grožnje po I. odstavku 135. člena (KZ-1) je zagrožena denarna  kazen  ali  kazen  zapora  do  šestih  mesecev, za kaznivo dejanje Zlorabe  osebnih podatkov po 4. odstavku 143. člena KZ-1 je zagrožena kazen zapora  od  treh  mesecev  do  treh  let,  za  kaznivo  dejanje Nedovoljene proizvodnje  in  prometa  orožja  ali eksploziva po 4. odstavku  307. členu KZ-1 pa se storilec kaznuje  z zaporom do enega leta.

PM