Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je danes dal izjavo glede izpiska policijskih vpogledov, ki naj bi kazal, da so mu v času prejšnje vlade sledili.

Šarec in njegovi pomagači sledili poslancem?

Kot je pojasnil, se je po dopisu državnega sekretarja Žana Mahniča, v katerem je ta opozoril, da so na policiji nepooblaščeno vpogledovali v osebne podatke poslancev in ministrov, odločil, da bo preveril, ali so tudi v njegove. Horvat je dejal, da ni edini, ki ima te izpise, in da bodo v poslanski skupini od informacijskega pooblaščenca zahtevali pojasnila.

Kot je v današnji izjavi pojasnil, se je za razkritje seznama odločil, ker je vlada na včerajšnji seji doživljala napade in očitke levega krila opozicije, da želi koalicija s četrtim svežnjem ukrepov slediti državljanom in državljankam. “To seveda ni res. Ravno to mi je dalo motivacijo, da sem spregovoril tudi o vpogledih policije v moje osebne podatke,” je danes dejal Horvat.

Kot je povedal Horvat, je Mahnič k tej elektronski pošti priložil tudi obrazec, in sicer Zahtevo za seznam z lastnimi osebnimi podatki. Horvat je ta obrazec izpolnil in ga 27. maja naslovil na ministrstvo za notranje zadeve. 17. junija je od ministrstva prejel “zelo korekten dopis skupaj z zgoščenko”. “V tem spremnem dopisu je tudi zelo korektno napisano, da če menite, da je v vašem primeru prišlo do zlorabe vaših osebnih podatkov, lahko to prijavite uradu informacijskega pooblaščenca, ki bo sprožil ustrezen postopek,” je pojasnil Horvat.

Žan Mahnič: “Danes sem na vrhu koalicije izpostavil, da je bilo po nenapovedanem obisku Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb na policiji in zahtevi preiskovalne komisije s strani strokovnega nadzora ugotovljeno, da so na policiji res nepooblaščeno vpogledovali v osebne podatke poslancev in ministrov v času, ko je ministrstvo za notranje zadeve vodil Boštjan Poklukar oziroma v času vlade Marjana Šarca. Vsak lahko preveri, ali so to počeli tudi njemu.”

Kot je dejal Horvat, sam iz izpisa vpogledov v njegove osebne podatke ne vidi vzročne povezave, zakaj naj bi nekdo 35 minut pred polnočnico vpogledoval v njegove osebne podatke. “Nekaj drugega so seveda podatki, ki jih je zaradi registracije mojega in ženinega vozila opravljala pooblaščena organizacija, ko sem podaljševal prometno dovoljenje za imenovana vozila,” je povedal.

Video: STA in twitter

MG