Ob slabšanju epidemiološke slike v soseščini je vladni govorec Jelko Kacin izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška zaostrila ukrepe za omejevanje širjenja covida-19. Napovedal je, da bi lahko bila južna soseda že v torek umaknjena s seznama varnih držav.

Se bo hrvaška uvrstila na t.i. rumeni seznam (ne)varnih držav

Če bo Hrvaška izpadla z zelenega seznama, to še ne pomeni uvrstitve na rdečega. Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je namreč obvezna 14-dnevna karantena. Kot je pojasnil Kacin, so države na rdeči seznam uvrščene, ko imajo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Če Hrvaška pade z zelenega seznama, bo najprej uvrščena na t. i. rumeni seznam, ki po besedah vladnega govorca pomeni predvsem poziv k dodatni previdnosti vsakomur, ki se odloča, da bo tja odšel ali je že tam.

“Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla nočnemu programu, ki je povsod doslej dokazal, da je to glavno žarišče,”

Na Hrvaškem so v nedeljo poročali o 829 testiranjih in 67 novih primerih okužbe v 24 urah, s čimer se je število aktivnih primerov povzpelo na 435. Ob tem je Kacin omenil tudi incident, ko so se hrvaški štabi civilne zaščite posameznih županij javno pritoževali da zagrebški center ne zna niti sešteti poslanih številk.

MG