Ilegalni prehodi državne meje

slika je simbolna

Slovenska policija je v primerjavi z lani v letošnjem letu obravnavala za okoli 170% več ilegalnih prehodov državne meje. Od januarja do konca julija je obravnavala 980 ilegalnih prehodov.

Med ilegalnimi prebežniki jih največ pride iz Italije. Na Policijski upravi Koper so za STA pojasnili, da so letos obravnavali že 494 ilegalnih migrantov, lani v enakem obdobju pa 142, da so v juliju obravnavali 72 oseb zaradi nedovoljenega prehoda državne meje in da prevladujejo državljani Afganistana in Albanije.

Policija je v zimskih mesecih do februarja zaznala upad ilegalnih prestopov meje. S toplejšim vremenom od marca dalje pa beležijo porast ilegalnih vstopov v Slovenijo. Največ nedovoljenih prehodov državne meje so zabeležili maja. Generalna policijska uprava je za STA pojasnila, da je opazen del nedovoljenih migracij organiziran. Izpostavili so, da je Italija močno obremenjena z migracijami, kar da je glavni razlog za povečanje števila nedovoljenih vstopov. V strukturi migrantov, ki nedovoljeno vstopijo iz Italije, ima velika večina tako ali drugače urejen status v Italiji.

Na policiji so še pojasnili, da se je na zunanji schengenski meji s Hrvaško za skoraj 21% zmanjšalo število zavrnitev državljanov tretjih držav, kot v enakem obdobju lani. Na meji s Hrvaško je bilo zavrnjenih 2176 državljanov tretjih držav. Na podlagi mednarodnih sporazumov je slovenska policija tujim varnostnim organom vrnila 483 tujcev, od tega največ Hrvaški. Tuji varnostni organi pa so na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju v Slovenijo vrnili 212 oseb, med njimi je bilo 30 slovenskih državljanov. Skoraj za 30% pa se je povečalo število oseb, ki so bile v Sloveniji ali so poskušale prestopiti mejo s Hrvaško brez potnih listin ali potrebnih dovoljenj. Teh so obravnavali 488.

Avstrija je v boju proti ilegalnim vstopom napovedala poostreno in intenzivno nadzorovanje mejnih prehodov s Slovenijo, Madžarsko.

Največ kar za 91,3 % pa se je povečalo število obravnavanih tujcev zaradi nedovoljenega prebivanja na območju Slovenije ali drugih držav članic EU. Pri nedovoljenem prebivanju gre predvsem za prekoračitve dovoljenega časa prebivanja. V letošnjem letu je teh največ iz Moldavije.

M. T.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
91%
16%
14°C
16°
13°
13°
Mon
16°
Tue
17°
Wed
20°
Thu
20°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.