Volitve predsednika države bodo 22. oktobra 2017

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je podpisal odlok o razpisu predsedniških volitev. Državljani in državljanke bomo volili predsednika republike za mandat 2017-2022, v nedeljo 22. oktobra 2017.

Predsednika republike se voli za pet let in je lahko največ dvakrat zaporedoma izvoljen na to funkcijo. Sedanjemu predsedniku Borutu Pahorju v decembru letos poteče prvi petletni mandat, ki ga je začel 23. decembra 2012. Tokrat bo kandidiral za drugi mandat. Napovedal je, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat.

Predsednik Državnega zbora v skladu z zakonom o volitvah predsednika republike razpiše volitve najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oziroma podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni. Brglez je v odloku o razpisu volitev določil datum razpisa volitev, s katerim bodo začeli teči roki za volilna opravila. Ta začnejo teči 21. avgusta 2017.

Volitve predsednika republike morajo biti opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev pa se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju.

Kandidaturo za predsedniški položaj je že napovedala predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec, kamniški župan Marjan Šarec, igralec Andrej Rozman – Roza, Damjan Murko, Dominik Kozarič, Jožef Jarh, Ludvik Poljanec, Dušanka Janša, Martina Valenčič, Aleš I. Cepič, Žiga Papež.

Predsednik DZ Milan Brglez je znova povedal, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah in torej tudi ni kandidat SMC. Ob tem je vsem kandidatom zaželel veliko poguma in izvoljenemu: »veliko vladarske modrosti, v korist vseh nas in naše skupne domovine.«

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.