Volitve predsednika države bodo 22. oktobra 2017

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je podpisal odlok o razpisu predsedniških volitev. Državljani in državljanke bomo volili predsednika republike za mandat 2017-2022, v nedeljo 22. oktobra 2017.

Predsednika republike se voli za pet let in je lahko največ dvakrat zaporedoma izvoljen na to funkcijo. Sedanjemu predsedniku Borutu Pahorju v decembru letos poteče prvi petletni mandat, ki ga je začel 23. decembra 2012. Tokrat bo kandidiral za drugi mandat. Napovedal je, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat.

Predsednik Državnega zbora v skladu z zakonom o volitvah predsednika republike razpiše volitve najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oziroma podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni. Brglez je v odloku o razpisu volitev določil datum razpisa volitev, s katerim bodo začeli teči roki za volilna opravila. Ta začnejo teči 21. avgusta 2017.

Volitve predsednika republike morajo biti opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev pa se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju.

Kandidaturo za predsedniški položaj je že napovedala predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec, kamniški župan Marjan Šarec, igralec Andrej Rozman – Roza, Damjan Murko, Dominik Kozarič, Jožef Jarh, Ludvik Poljanec, Dušanka Janša, Martina Valenčič, Aleš I. Cepič, Žiga Papež.

Predsednik DZ Milan Brglez je znova povedal, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah in torej tudi ni kandidat SMC. Ob tem je vsem kandidatom zaželel veliko poguma in izvoljenemu: »veliko vladarske modrosti, v korist vseh nas in naše skupne domovine.«

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
72%
1.5km/h
0%
21°C
22°
18°
20°
Tue
20°
Wed
20°
Thu
21°
Fri
17°
Sat

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA