Intenziven val širjenja okužb po elektronski pošti

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je javnost obvestil, da je prejel številne prijave sumljive elektronske pošte, namenjene naslovnikov v Sloveniji. Sporočila so lahko različna, vsa pa vsebujejo priponko oblike dokument_1.zip (v priponki je lahko uporabljena druga številka). ZIP arhiv vsebuje javascript datoteko dokument_1.js, ki poskusi okužiti računalnik. Po prvih pregledih gre domnevno za nov val izsiljevalskih virusov, vendar pa analiza še ni končana.

Sporočila so poslana pod pretvezo nagradne igre trgovskih verig, obiskov predsednika države, ministrov in ministric po različnih državnih ustanovah, prošnje po zastopanju v odvetniških pisarnah, spremembe urnikov rezervacij predavalnic na fakultetah ipd.

Vsem uporabnikom svetujejo, naj ne odpirajo ZIP priponk v elektronski pošti, če niso bili s pošiljateljem prej dogovorjeni za izmenjavo datotek. Prav tako svetujejo izdelavo varnostnih kopij podatkov na računalniku.

Upraviteljem poštnih strežnikov pa svetujejo začasno blokado sporočil s priponkami navedene oblike in blokado sporočil, ki v ZIP arhivu priponke vsebujejo javascript kodo (končnica .js).

SI-CERT je nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij. Storitve odzivnega centra SI-CERT so na voljo širši javnosti. SI-CERT se financira iz sredstev, ki jih za javni zavod Arnes zagotavlja Direktorat za informacijsko družbo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V primeru vdora, okužbe računalnika ali druge omrežne zlorabe, lahko pošljete sporočilo z opisom incidenta na naslov [email protected].

.

VREME

Maribor
oblačno
91%
5.1km/h
100%
4°C
6°
2°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.