Poslanci stranka DESUS
Poslanci stranke DESUS, slika: Družbeno omrežje

Iz stališča poslanca DeSUS Jurija Lepa na seji DZ je bilo razbrati, da se bodo poslanci DeSUS o glasovanju odločili po razpravi, enako tudi v SMC?

Poslanci DESUS-a in SMC neenotno ob interpelaciji

Predlagateljice interpelacije – opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB – same nimajo potrebnih 46 glasov za razrešitev ministra. Z glasovi DeSUS in ob tem, da ni znano ravnanje vseh poslancev SMC, bi se možnost uspeha interpelacije lahko povečala oz. bi se lahko obetal tesen rezultat. Vendar pa posamične izjave poslancev DeSUS kažejo, da v DeSUS ne bodo enotni.

Lep napoveduje podporo interpelaciji. Poslanec Robert Polnar, ki je sicer član poslanske skupine DeSUS, ne pa tudi član stranke, pa interpelacije ne bo podprl. Po njegovih besedah imajo namreč danes na interpelaciji ministra, ki je zgodovinsko gledano uresničil najvišji odhodkovni proračun za kulturo v času samostojne Slovenije. Po Polnarjevih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da bosta dva poslanca podprla interpelacijo, trije pa ne. “Ali to še drži, ne vem. Vem pa, da sam interpelacije ne bom podprl,” je dejal.

Poslanec Branko Simonovič v izjavi ob robu seje DZ sicer ni želel razkriti, kako bo glasoval. Spomnil je le na stališče poslanske skupine, da se bodo na podlagi razprave na koncu odločili, kako bodo glasovali.

A čeprav naj bi se obetal tesen rezultat, bo Simoniti po vsej verjetnosti preživel in ostal minister. Bo pa po interpelaciji zanimiv pogovor znotraj stranke SMC, ki je še vedno vladna stranka.

PM