Intervju Aleksandra Pivec: “Ljudje imajo dovolj podpihovanja sovraštva!”

Aleksandra Pivec

Na tokratni nedeljski intervju, smo se povabili predsednico novoustanovljene stranke Naša dežela, Aleksandro Pivec. Volitve, ki se bližajo, bodo tudi zanjo prelomne. Prvič se namreč na volitve namreč podaja samostojno, s svojo stranko. Z Aleksandro Pivec, se je pogovarjal Mitja Grmovšek.

Intervju Aleksandra Pivec: “Ljudje imajo dovolj podpihovanja sovraštva!”

Vaša stranka Naša dežela se samostojno podaja na volitve? Vam je kdaj žal za potezo, da se niste združili s kakšno stranko?

Aleksandra Pivec: Ne, ni mi žal. Ponosna sem, da gre stranka na volitve samostojno, četudi nam ni manjkalo povabil v različne predvolilne koalicije. Enostavno želimo preveriti utrip državljank in državljanov – jih položaj slovenskega podeželja dovolj zanima? Ocenjujem, da ja!

Zavedam se, da smo ubrali težjo pot. Prvi smo na digitalnem kongresu ustanovili lastno politično stranko, v enem letu smo v družino Naše dežele povezali več kot 2500 članov. Bilo je težko, morda tudi zato, ker me je zelo prizadel način, kako so me grobo odstranili iz politike. A ko vidim naše člane, ko vidim, kako smo povezani, vem, da je prav, da sem se odločila za to težjo pot. Jasno, lahko bi se pridružila enemu ali drugemu gibanju ter elegantno počakala na ministrsko mesto. A to ni moj princip dela. Želim, da sami pokažemo in dokažemo, da smo vredni kmetijskega ministrstva, ker imamo jasno podporo slovenskih kmetov.

Aleksandra Pivec

Veliko ste na terenu, veliko med ljudmi. Kako se ljudje na terenu odzivajo?

Aleksandra Pivec: Ljudje imajo dovolj podpihovanja sovraštva, hujskanja k populizmu ter medsebojnega obračunavanja med nami politiki. Po COVID-19, po vojni v Ukrajini, si ljudje želijo stabilnosti in varnosti. Želijo si realne rešitve za njihove realne težave. To Naša dežela ponuja. Vemo, kako nizke so vdovske in kmečke pokojnine. Vemo, kako pokroviteljski je odnos države do kmeta. Vemo, kako zelo te dni trepetajo pred pozebo naši sadjarji in vinogradniki. Ni nam pod častjo zagovarjati rešitve, ki so na strani ljudi. Ljudje ne potrebujejo strategij na 200 straneh, potrebujejo pomoč politike v njihovem vsakdanjem življenju.

Ljudje imajo dovolj podpihovanja sovraštva, hujskanja k populizmu ter medsebojnega obračunavanja med nami politiki.

Podeželje imate dobro pokrito, kaj pa večja mesta?

Aleksandra Pivec: Ne delim Slovenije. Vasi so arterije naših mest. Vas zagotavlja oskrbo s hrano vsem mestom. Zdaj, ko je vojaško napadena žitnica Evrope, je še toliko bolj pomembno, da odgovorimo na vprašanje, od kje bomo uvažali hrano za Slovenijo. Ali se bomo morda raje obrnili k slovenskemu kmetu? Vas in mesto sta nedeljivo povezana; seveda tudi mesta dajejo ogromno nam vaščanom.

Mnogi so se spraševali od kod vam denar za velike plakate po Sloveniji? Vam zaupajo bogati, ki želijo vlagati v stranko?

Aleksandra Pivec: Zakon o političnih strankah je glede financiranja političnih strank in kampanj docela jasen. V Stranki Naša dežela ga dosledno spoštujemo, kar pomeni, da se financiramo iz članarin in prispevkov fizičnih oseb, saj stranka prihodkov od premoženja nima. Prav tako nima virov iz proračuna.

Aleksandra Pivec v Mariboru

Aleksandra Pivec v Mariboru

Pred volitvami vam ponovno pripisujejo določene afere. Kako je v bistvu z najnovejšo afero, vašim stanovanjem v Ljubljani?

Aleksandra Pivec: Gre za vnovičen poskus grobega napada name, s ciljem, da bi obupala nad politiko. Ampak ne bom, sem Prlečka, vem, kaj pomeni pogum in boj. Zgodba je docela enostavna. Na trgu sem najela stanovanje, zanj plačujem 1200 EUR na mesec. Sem samska mati, imam dva otroka. Ker veliko časa preživim v Ljubljani zaradi službe, sem pač tu najela stanovanje. Stanovanje sem pokazala na televiziji, prav tako pogodbo o najemu. O premoženju poročam KPK. Bodo tako odkriti tudi drugi politiki? Dvomim. V Sloveniji ni enakih vatlov za vse nas.

Gre za vnovičen poskus grobega napada name, s ciljem, da bi obupala nad politiko.

Zakaj se vas po vašem mnenju tako brutalno napadajo?

Aleksandra Pivec: Kot ministrica sem priprla vrata številnim lobijem. To se mi sedaj vrača. A ne bom odnehala, ne da se me utišati in ne da se me kupiti. Ko bom vnovič ministrica, bom spet delala v korist ljudi in proti lobijem.

S kakšnim programom na volitve odhaja Naša dežela?

Aleksandra Pivec: V Sloveniji se že več kot trideset let umetno delimo na vsaj dva tabora. Delimo se na bele in črne, leve in desne, vaške in mestne.

Ker se ukvarjamo s takimi nepomembnimi vprašanji, smo izgubili več kot polovico lastne samooskrbnosti – kmetijsko politiko smo prepustili birokratom, prvovrstna kmetijska zemljišča so se spreminjala v beton ali se zaraščala. Poklic kmeta, vinogradnika, sadjarja, obrtnika in podjetnika je postajal drugorazreden, medtem ko smo po tekočem traku izobraževali vojsko družboslovcev, pravnikov in birokratov – ki so danes težko zaposljivi in si želijo univerzalnega temeljnega dohodka. Zanemarili smo usmerjanje v naravoslovne in tehnične visokotehnološke, medicinske, obrtniške in rokodelske poklice. Otrok nismo učili kreativnega razmišljanja, inovativnosti in podjetnosti. Delo je postalo cenjeno manj kot socialna podpora. Turistične kapacitete smo brezsramno zanemarjali ali prodajali najboljšemu ponudniku ali pa pač sorodniku od župana.

V osredje s tem v mislih postavljamo novo politiko – ne nove obraze. Rabimo preseganje delitev. Potrebujemo rešitve za slovenskega kmeta, ribiče, sadjarje, kmečke žene, nenazadnje za vinogradnike. Potrebujemo višje pokojnine, ureditev kmečkih pokojnin, višje vdovske pokojnine. Pod črto: želimo si dostojnega življenja za vse ljudi.

V Sloveniji se že več kot trideset let umetno delimo na vsaj dva tabora
Aleksandra Pivec

Aleksandra Pivec z Mariborskimi kandidati stranke SDS

So med kandidati tudi kakšna znana ali zveneča imena, kot v Mariboru, gospod Danilo Burnač?

Aleksandra Pivec: Zame je prav vseh 88 imen zvenečih. Zvenijo po svojih kompetencah, srčnosti, predanosti. Izjemno sem ponosna na njih in se zahvaljujem vsakemu posebej, da je zbral pogum za vstop v politiko.

Zakaj ste  sedež stranke preselili v Maribor?

Aleksandra Pivec: V stranki Naša dežela ostro nasprotujmo centralizaciji Slovenije. Sedež imamo v Mariboru tudi zato, ker je to vsaj simbolno dejanje, da ne bomo delovali samo v Ljubljani.

Kako v bistvu poteka vaša kampanja in kje bomo kandidate vaše stranke lahko srečevali?

Aleksandra Pivec: Že dobro leto smo vsi člani stranke vsak dan na terenu. Mudim se v praktično vsaki vasi, na vsaki kmetiji. Resnično je to velik privilegij zame, zahvaljujem se za vsako povabilo, ki ga dobim. V zadnjih tednih kampanje pa smo v celotni stranki na turneji z našim mobilnim odrom. Na kamionu bomo imeli živo glasbo, kavo, pogovorni kotiček in prepotovali bomo celo Slovenijo. Ne bomo zaprti v svoje pisarne, želimo, da naša odprta pisarna pride v vsak kotiček Slovenije.

Ankete postavljajo vašo stranko po parlamentarni prag. Kakšna je vaša napoved?

Aleksandra Pivec: Moja napoved je, da bo 24.4.2022 posijalo sonce. Vem, da bomo odločilni košček za sestavo koalicije.

Janša ali Golob, s kom bi šli raje v koalicijo?

Aleksandra Pivec: Želim, da vsak upokojenec dostojno živi! Želim, da je v vsaki vladi zastopan slovenski kmet. Slovenski vinogradnik. Slovenski ribič. Želim, da se v parlamentu pogovarjamo o tem, da imamo premalo kmetijskih zemljišč, da bi bili prehransko samooskrbni. To je čista matematika. Kako bomo torej, tudi upoštevajoč razmere v Ukrajini, poskrbeli za prehransko samooskrbo in prehransko varnost? Dajmo se o tem pogovarjati, ne o tem, kdo je za Janšo in kdo za Goloba.

Aleksandra Pivec

Vaša misel za naše bralce?

Aleksandra Pivec: Naj nas vodi spoštovanje drug do drugega. Spoštovanje, spoštovanje, spoštovanje.

(slike: arhiv Aleksandre Pivec)

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
85%
2.6km/h
100%
-0°C
0°
-2°
-1°
Sat
-2°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA