Intervju Franc Kangler: “Gre za iste akterje, ki so bili aktivni leta 2013!”

Tokrat smo na kratek intervju povabili zagotovo najbolj znanega mariborskega politika. To je nekdanji župan mesta Maribor ter nekdanji poslanec Franc Kangler.. Trenutno opravlja delo državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve.  Zagotovo pa je Kangler najbolj vroče ime gibanja Povežimo Slovenijo, ki se podaja na državnozborske volitve. S Francem Kanglerjem se je pogovarjal Mitja Grmovšek.

INTERVJU S FRANCEM KANGLERJEM: “IMAM TRDO KOŽO!”

Lahko rečemo, da ste politik s trdo kožo?

Kangler: Že dolgo sem v politiki, pravijo, da v življenju moraš dovolj dolgo živet, vse doživiš in vse preživiš. Da, imam trdo kožo.

Poznamo vas, kot bivšega poslanca, župana mesta Maribor, opravljate delo državnega sekretarja. Vas je politika zasvojila?

Kangler: Ne. Politika me ni zasvojila, me pa velikokrat zaboli, ko vidim, da nekateri ponovno želijo Slovenijo priključiti na Balkan, sam pa sem se leta 1991 boril, da bo Slovenija samostojna in neodvisna pro evropsko usmerjena. V življenju se je potrebno boriti in si tudi velikokrat izboriti.

Ne moreva mimo podtikanj, afer in nasilnih protestov zoper vas. Kako danes gledate na te dogodke?

Kangler: Gledam naprej, res pa je, da so se rane zacelile, velike brazgotine iz preteklosti pa so ostale. Tudi danes pričakujem, glede na mojo politično aktivnost, podtikanja, velike laži in napade, kar pa me dodatno krepi.

So se vam akterji protestov proti vam kdaj opravičili?

Kangler: Ne spomnim se, da bi se kdorkoli opravičil. Prej so opravičevali svoja dejanja in »granitno revolucijo«, čeprav sem prepričan, da je s tem Mariboru bila povzročena velika škoda v interesu nekoga na drugi strani Trojan.

Lahko potegneva vzporednice s protesti v mandatu te vlade in protesti proti vam, leta 2013?

Kangler: Seveda. Gre za iste akterje, ki so bili aktivni leta 2013 in se tudi danes niso sprijaznili z drugačno vlado in njeno aktivnostjo.

Povežimo Slovenijo

Franc Kangler je bil rojen 8. julija 1965 v Mariboru. Leta 1989 si je na Pravni fakulteti v Mariboru pridobil naziv pravnika. Svojo poklicno pot je leta 1984 začel v okviru Organov za notranje zadeve, nato se je zaposlil v Občini Duplek, kjer je deloval kot tajnik občine. Leta 1996 je bil prvič izvoljen v Državni zbor Republike Slovenije, kjer je bil poslanec vse do leta 2007. V Državnem zboru je bil član različnih delovnih teles, bil je predsednik Odbora za promet, podpredsednik Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, 11 let je bil član Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in Delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini NATO. Leta 2006 je bil izvoljen za župana Mestne občine Maribor. To funkcijo je opravljal vse do leta 2013. Leta 2012 je bil izvoljen v Državni svet Republike Slovenije za obdobje petih let. Na naslednjih volitvah leta 2017 je bil ponovno izvoljen za državnega svetnika v Državnem svetu Republike Slovenije. Leta 2018 je bil na Listi Franca Kanglerja – Novi ljudski stranki Slovenije izvoljen za mestnega svetnika Mestne občine Maribor. Zadnji omenjeni funkciji je opravljal vse do imenovanja za državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve.

Kandidirate v skupini strank Povežimo Slovenijo. Torej je zgodba o kandidaturi za župana pozabljena?

Kangler: V tem danem trenutku sem osredotočen na parlamentarne volitve, zagotovo pa vam lahko potrdim, da bo stranka Lista Franca Kanglerja–Nova ljudska stranka Slovenije, v Mariboru imela svojega županskega kandidata.

V združenju Povežimo Slovenijo ste zbrani z vseh vetrov. Kako je lahko povezati levi in desni politični pol?

Kangler: Čisto preprosto, če se zberejo ljudje, ki pošteno mislijo in si želijo pravične in poštene Slovenije.

Kandidirate na območju Dupleka, kjer kandidira tudi poslanec SDS Dejan Kaloh, Kaj porečete na tako »konkurenco«?

Kangler: Nič. Spoštujem vsakega kandidata, med njimi tudi Dejana Kaloha.

Katera so najbolj prepoznavna imena vaša skupine Povežimo Slovenijo? Kako poteka vaša kampanja?

Kangler: Prepoznavnih imen je veliko, gre za vseh pet predsednikov strank, ki tvorimo Povežimo Slovenije, bi pa želel izpostaviti eno osebo, in sicer smo zelo ponosni, da je del naše zgodbe bivši predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, dr. Ernest Petrič. V Povežimo Slovenijo imamo zelo prepoznavne kandidate, zato kampanja predvsem poteka z aktivnostmi na podlagi prepoznavnosti oseb od vrat do vrat, od volivca do volivca.

Kakšen rezultat vaši stranki napovedujete na volitvah?

Kangler: Povežimo Slovenijo bo dobila takšen rezultat, da bo odločala o prihodnji vladi in prihodnosti Slovenije.

Slike: Franc Kangler

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
79%
2.1km/h
100%
-1°C
0°
-3°
1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
2°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA