Intervju: Karel Helbl, kandidat za volitve v kmetijsko – gozdarsko zbornico!

“Čas spomladanske korona krize je pokazal, de se država lahko zanese zgolj na slovenskega kmeta. Ta je velik steber naše družbe,” nasm je dejal kandidat za volitve v kmetijsko – gozdarsko zbornico Karel Helbl.

Država najslabši gospodar z gozdovi

1. Kdo je v bistvu Karel Helbl? Star sem 49 let, sem samostojni podjetnik (posredovanje v prometu z nepremičninami), moja glavna dejavnost pa je gospodarjenje z  gozdom, sem namreč lastnik kmetije na koroškem.

2. kakšen je po vašem mnenju odnos države do kmeta? Načeloma iz mojih izkušenj nimam pritožb, pač poravnamo prispevke in ostale dajatve, ki so znosne, je pa ostalo zastalo, oziroma propadlo, lesna industrija nasploh, prisiljeni smo prodajat les čez mejo, ker je pri nas lesna industrija propadla, oziroma je skoraj več ni, verjamem in koliko se pogovarjam z kmeti ki se ukvarjajo z drugo dejavnostjo ni velike razlike.
3. Kaj bi se v kmetijski politiki dalo izboljšati kaj spremeniti? Dosti! Na primer zagnati proizvodnjo doma in predelati surovine in jim dodati dodano vrednost, namesto, da jih potem drago plačamo, ko jih uvažamo nazaj.
4. kakšne pomanjkljivosti v kmetijstvu opažate v vašem kraju? Opozoril bi na to, da je država najslabši gospodar z gozdovi, kot je splošno znano imamo velike probleme z podlubniki.  Nič ne pomaga. če očistimo lastniki gozdov svoje, če pa gozdovi v državni lasti niso sanirani, kjer pa je VELIK PROBLEM. Predlagam vam vožnjo po dravski dolini in si od Ožbalta naprej pogledate levo in desno itd. Drugi veliki problem pa so vodotoki, ki zaradi vse večjih ujm delajo še dodatno škodo.
5. Zaključna misel  Lahko bi leporečil, ampak to za kmeta ne pomeni kaj prida veliko, Rabimo le posluh od države, ker moje mišljenje mi je bilo položeno v zibelko, delaj z svojimi rokami, da se boš preživel, pa boš ponosen na sadove svojega dela.
Karla Helba, kandidata za volitve v kmetijsko – gozdarsko zbornico boste v mariborski volilne enoti našli pod številko: 3, za svet območne enote KGZS!

 

S Karlom Helblom se je pogovarjal Mitja Grmovšek


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.