Intervju: Lešnik Anton, kandidat za volitve v kmetijsko – gozdarsko zbornico!

Da bo delo kmeta cenjeno in da bo poklic kmeta privlačen tudi z mlade. To so glavne točke foruma za kmetijstvo in podeželje pri stranki SDS. Za to se zavzema tudi Lešnik Anton iz Rač.

Kmet naj za svoje izdelke dobi pošteno plačilo

Kdo je v bistvu Lešnik Anton? Sem preprost in pravijo, da priden podeželski kmet. Doma imamo kmetijo, kjer se ukvarjamo z zanimivo dejavnostjo. Vzrejamo namreč čistokrvno govejo pasmo limuzin. Pri nas imamo tudi bikovske matere. Sicer pa se zavedamo, da je kmetija naš kruh, naš zaslužek in naše življenje, zato veliko vlagamo v to, da bo kmetija šla tudi iz roda v rod.

Za kaj se v bistvu kot kmet zavzemate? Predvsem je za kmeta važen odkup mleka, mesa, vrtnin ipd. te stvari bi se mogle bolje urediti. Na našem območju pa zavzemam za komasacijo območja, to pomeni, da bi morali združiti pracele, ki se sedaj močno razdeljene, da bi kmetje iz občine Rače-Fram, imeli dobre in lepe parcele, da se lahko zemljo lažje in boljše obdeluje.

Kakšno je zanimanje pri mladih glede kmetovanja? Mislim, da zanimanje je, nenazadnje to vidim pri mojem sinu, a mislim, da jim moramo starejši kmetovalci omogočiti, da se lahko ta tradicija nadaljuje.

Ste kmetje zadovoljni z odkupom mleka, mesa in ostalih dobrin? Glede denarja je moje mnenje tako, da je treba denar, za odkup pošteno razporediti. Ne da tisti, ki izdelek proizvede ne dobi skoraj nič, tisti, ki pa izdelek proda v trgovini, pa ima več, kot 100% zaslužek.

Kakšen je po vašem mnenju odnos države do naravnih ujm, ki prizadenejo kmeta? Na našem koncu s poplavami sicer nimamo toliko težav, največjo škodo pri nas povzroči predvsem toča. Problem pa je predvsem ta, da odškodnine niso pravočasno realizirane, kar kmetu povzroča še dodatno škodo in zadolževanje.

Za kaj se boste zavzemali če boste izvoljeni v svetu območne enote ali svetu zbornice? V bistvu bi se zavzemal za dve najbolj pomembni stvari: da kmet, za svoje izdelke, ki jih proizvede doma, dobi pošteno plačilo, pa da bi človek, ki bi v trgovini kupil izdelek tega ne preplača, saj je odkupna cena mleka recimo zelo nizka, kot sem prej že omenil.

Lešnik Antona, kandidata za volitve v kmetijsko – gozdarsko zbornico boste v mariborski volilne enoti našli pod številko: 3, za svet območne enote KGZS in pod številko 7 za svet zbornice KGZS.

Predsednik OO SDS Raše – Fram Kovačič Ivan, pa je ob zaključku povedal, da kandidata lešnik Antona predlagajo, kot kandidata za zbornico, prvič zato, ker je še relativno mlad, poln novih idej in znanja. Tudi na svoji kmetiji se obnaša, kot pravi gospodar, njegova kmetija pa je poznana daleč naokoli. Drugič pa zato, ker znanje prenaša tudi na mladi rod, kar je v teh časih zelo pomembno.

Z Antonom Lešnikom se je pogovarjal Mitja Grmovšek


VREME

Maribor
oblačno
78%
1.5km/h
100%
24°C
27°
23°
23°
Sun
21°
Mon
21°
Tue
21°
Wed
19°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.