Intervju Luka Simonič, Predsednik SDM, Maribor! Samo skupaj bomo uspešni!

luka Simonič
Luka Simonič, predsednik SDM Maribor

Intervju z Lukom Simoničem, predsednikom SDM Maribor, objavljenim v reviji Demokracija

Sem Luka Simonič, ponosen Štajerec, prihajam iz Maribora. Sem star 22 let in trenutno dokončujem univerzitetni študij ekonomije v Mariboru. Pred tem sem 2 leti obiskoval Prvo gimnazijo Maribor nato pa sem svoje šolanje nadaljeval na Prvi gimnaziji Celje, ki sem jo opravil z odliko. Velik del mojega življenja je šport. Zastopal sem barve RK Maribor Branika, RK Celje Pivovarno Laško, RK Drava Ptuj sedaj pa zastopam avstrijski HIB iz Gradca. V svoji športni poti sem z RK Celjem Pivovarno Laško 4 zapored postal državni prvak v kadetski in mladinski konkurenci. Sedaj pa svoj športni duh in dobro kondicijo ohranjam v 2. Avstrijski rokometni ligi.

Že od malega me zanimata zgodovina in sociologija družbe, zanima me predvsem starejša zgodovina Rima in Grčije. Izredno rad vedno znova prebiram nastanjanje demokracije in tudi njen zaton. Ob slovenski politični sceni me pa zelo zanima ameriška in francoska politika.

V Mariboru, bi se morala spremeniti miselnost in tudi razumevanje župana in njegovih ljudi

Mladi so tisti, ki bodo peljali politiko Slovenske demokratske stranke naprej. In mladi so tisti, pred katerimi je vsa odprta politična pot. Eden takih mladih in perspektivnih politikov je 22-letni Luka Simonič, je tudi predsednik mariborske SDM in član IO SDM na državni ravni. Je športnik in družinski človek, ki je nepopustljiv. Zadal si je veliko ciljev in postal tudi evidentirani kandidat za poslanca na bližajočih se volitvah v Državni zbor.

Kako povečati politično udejstvovanje mladih?

Najprej se moramo vprašati, ali mladi sploh razumejo politiko? To je bistveno vprašanje. Zato, ker se lahko udejstvuješ samo takrat, če veš za kaj se sploh odločaš in kje so med strankami razlike. Pri tem vprašanju je predvsem problem naše šolstvo, ki mladih ne uči in niti jih ne spodbuja, da bi  prepoznali razlike v političnih strankah. Še bolj žalostno pa je to, da si mladi ne upajo izražati mnenj, ki jih postavljajo v položaj, da jih morejo zagovarjati in se enostavno prepustijo mnenju večine. Mlade je treba spodbujati, da izražajo svoje mnenje in tega tudi zagovarjajo, če to ni mnenje večine njihovih vrstnikov. Ko pa bomo mladi pravilno politično informirani, si lahko vsi v politiki obetamo večjo participacijo mladih tudi na volitvah.

Kakšna je po vašem mnenju politična klima v Sloveniji?

Verjetno ste pričakovali, da bo moj odgovor slaba, ampak meni se zdi trenutna politična klima primerno dobra. Zakaj dobra? Dobra zato, ker imamo na oblasti stranko, ki je učinkovita in dela. To je zame najpomembnejše! Pred dvema letoma smo imeli vlado, ki ni delala nič, zagotovo pa je bilo takrat dosti manj ljudi, ki so delo vlade ocenjevali negativno, saj niso imeli niti priložnosti ocenjevanja. Ne moreš ocenjevati popolne nule. Sedaj, ko pa je prišel nekdo, ki spreminja stvari na bolje, pa postane stvar precej drugačna. In če vprašate mene, je za našo vlado vladanje vedno peklensko, ne glede na epidemijo, bi nas stare leve politične sile, kot je v njihovi navadi, neizprosne napadale. 

Kaj bi se v Mariboru moralo spremeniti, da bi bilo mesto bolj prijazno za mlade.

Predvsem bi se morala spremeniti miselnost in tudi razumevanje župana in njegovih ljudi. Tukaj je potrebno omeniti, da se župan raje ukvarja z svojimi nepremičninami in z okolico, kjer le-te ležijo, pozablja pa, da ostala mestna infrastruktura okoli mestnega jedra z rapidno hitrostjo razpada. Tu moram omenit, Mariborski otok, dvorano Tabor, Zdravstveno postajo Tezno, Malečniški most, cestno infrastrukturo izven mestnega jedra, Mariborske tržnice in tako dalje.  In vse to botruje k temu, da mladi Maribora ne vidijo v dobri prihodnosti. Morem tudi omenit probleme pri financiranju Mestna mladinskega sveta Maribor. Tu se zgodba o financiranju vleče že 2 leti in ni niti blizu konca. To težavo bo morala reševati nova oblast v mestu, ki bo primorana vzpostaviti stik z mladimi in občino. Še vedno v našem mestu nimamo urejenih sodobnih mestnih povezav, ki bi mladim Mariborčanom omogočala nemoteno gibanje po mestu.  V Ljubljani in drugih mestih si recimo lahko izposojamo kolesa. Seveda je treba še posebej vzpostaviti povezanost obrobja mesta s središčem, s kolesarskimi in peš potmi, pa čeprav imamo v mestnem svetu kar 4 mestne svetnike iz Liste Kolesarjev in pešcev, kateri pa očitno spijo na lovorikah koalicije. Naše mesto ima tudi veliko mladih, ki prihajajo k nam zaradi izobraževanja, zaposlitve, športa  in naša prioriteta mora biti, da mladi tukaj tudi ostanejo. Kar pa se sedaj ne dogaja.

Si predsednik podmladka stranke SDS Maribor? Zakaj prav ta stranka.

Drži. Iskreno, to ni bila težka odločitev, zato ker sem sam konservativec in domoljub  z liberalnimi lastnosti, če se pošalim. Je pa tudi res, da je stranka SDS edina stranka, kjer mladi lahko razvijamo svoje ideje v nekem številčnem kolektivu. Ker iskreno se mi zdi, prav malo tragikomično, ko vidim da imajo nekateri »podmladki političnih strank« toliko mladih, kot imamo mi prstov na eni roki. 

Zagotovo je ena od prednosti stranke, da se zavzema za tradicionalne slovenske vrednote, domoljubje in krščantvo. To je tisto, kar se moramo, kot slovenska družba zavedati, starejši pa morajo te vrednote deliti na mlajšimi rodovi. Zato je še kako potrebno, da mladi v stranki sodelujemo s starejšimi in se povezujemo. Pomembne so vrednote za katere se mladi v stranki tudi zavzemamo. To so pravičnost, svoboda, solidarnost, domoljubje in demokracija.

Si evidentiran kandidat za poslanca v DZ RS. Zakaj si se odločil za kandidaturo?

Za kandidaturo sem se odločil, ker hočem predvsem povezati ljudi in tudi sam prevzeti odgovornost za to. Menim, da smo Štajerci premalo slišani v parlamentu in zato smo vedno znova potisnjeni na stran. Ta cikel se mora enkrat za vselej končati!  Zavedam pa se, da bo sama kampanja huda in neomajna in prav je, da nam v stranki dajo možnost, da se pokažemo na terenu in  da tudi mi pokažemo kaj znamo. V našem volilnem okraju imamo krasno ekipo z delovnimi ljudmi in verjamem, da bomo zavzemanje naše stranke prenesli tudi na druge. Ker samo, kot usklajena ekipa lahko dosežemo dober rezultat naše stranke, za katero vsi delamo z dušo in srcem. Menim pa, da je v naši državi potrebna mlada politična moč, ki je usmerjena stran od levih kompromisov in političnih menjav. Naša skupnost potrebuje jasne in pogumne odločitve. Zgradimo Slovenijo za prihodnje generacije.

Si evidentirani kandidat za občine Hoče – Slivnica, Starše, Miklavž na Dravskem polju in del Maribora. Kaj bi bilo treba v teh območjih spremeniti, kaj doseči?

Probleme v občinah lahko rešujem samo na terenu in tako sem s svojo ekipo že obiskal vse lokalne župane, kjer smo si zastavili cilje, ki jih bomo uresničevali v naslednjem mandatu. V Občini Hoče-Slivnica bomo reševali problematiko Letališča Edvarda Rusjana Maribor, ki še vedno nima jasne vizije in ne cilja. Sam si bom prizadval zato, da le-ta začne obratovati.  To bi našemu območju omogočilo velik turistični in razvojni potencial. Prizadevali si bomo za širitev industrijske cone, da bodo naši ljudje lahko delali pri nas, ne pa v sosednji Avstriji. Veliko infrastrukturnih projektov pa se že odvija. Na primer, izgradnja Doma za starejše občane, kanalizacija na območju Radizela. Vsekakor pa imamo v mislih še nekaj ključnih infrastrukturnih problemov, ki jih bomo sproti reševali skupaj z lokalno oblastjo. V Občini Starše se že izvaja gradnja podružnice Osnovne šole Marjeta, kjer je naša vlada prispevala 1,2 milijona evrov. Vse moči pa bomo usmerili v pridobitev denarja za izgradnjo Doma za starejše občane Starše in medgeneracijskega centra, kjer si želimo povezati mlade in starejše občane. V občini Miklavž na Dravskem Polju, pa so predvsem potrebna denarna sredstva za obnovo dotrajane infrastrukture. Mestna četrt Tezno, pa je po mojem mnenju najbolj pozabljena mestna četrt občine Maribor, ki se sooča z problemi pridobivanja denarja za obnovitev Zdravstvene postaje Tezno in to bo tudi eden izmed ključnih ciljev našega dela.

Naslavljal bom tudi probleme širitve mesta v predmestno okolje, ki za mnoge mlade družine predstavlja velik problem, saj so se sami odselili, zaradi mestnega vrveža, sedaj pa le-ta prihaja prav k njim. Narediti moramo vse, da to zaustavimo. Rešiti pa moremo tudi problem, ki ga predstavljajo vlakovne povezave, saj so te, za mnoge naše ljudi, izredno slabe in neurejene.

Mladi forum SD reklamira akcijo brezplačnih stanovanj za mlade. Kako jim odgovarjaš?

Naj gredo delat, kaj drugega. (smeh). Mladi Forum govori o 10.000, ne ravno brezplačnih. ampak najemnih stanovanjih, če sem prav videl, so nekje oglaševali 350€ za 65m2x. Realnost tega predloga in vprašanja, ki se pojavljajo pa so naskončna. Prvo vprašanje je zakaj njihovi poslanci niso glasovali za ta predlog? Kje bi se ta stanovanja sploh gradila? Moremo namreč vedet, da bi to prineslo za več 100 stanovanjskih objektov? Potem se poraja vprašanje, koliko bi to zavzelo prostora in koliko bi se povečala sama mestna jedra? Se pravi, nešteto neodgovorjenih vprašanj. Medtem, ko se bodo SD-jevci ukvarjali z odgovori, pa je ta vlada že zagotovila 400 novih najemnih stanovanj pod Pekrsko gorco v Mariboru. Nekateri v t.i. kul opoziciji radi govorijo, v naši stranki pa radi delamo in gradimo Slovenijo.

Večji problem, kot so stanovanja, pa so študentski in dijaški domovi, ki jih je premalo. Zato so v Ljubljani najemna stanovanja v večini primerov zasedena, saj ni mest v študenstkih domovih. Študenti so zato so prisiljeni in iskati namestitov drugje. Zato prihaja do povečanja cen najemnin stanovanj, saj je trg poln iskalcev najemnih stanovanj.

Kakšno je tvoje mnenje o opoziciji, ki si na vsak način želi novih volitev?

Mislim, da se jim te mokre sanje ne bodo uresničile in bomo šli na volitve 29. aprila 2022, kot je to določil tudi predsednik države. Bodo pa ti decembrski meseci za našo vlado sila naporni, da zdržimo in Slovenijo ponesemo na pot stabilnih vlad. Leva opozicija stalno vrši pritisk na našo vlado, pa čeprav se ta sooča z praktično vojnim stanjem v naših bolnišnicah. Verjamem, da bo naša vlada uspešno rešila tudi to preizkušnjo. Res pa je, da epidemije ne moremo rešiti brez sodelovanja, zato bi moral vsak premišljen državljan, ki si želi da bi se ta grozni virus končal, moral začeti s pogledom vase in s preučevanjem lastnega odnosa do možnosti, da ta virus tudi premaga. Samo skupaj bomo uspešni, zato prevzemimo odgovornost skupaj!

Intervju je bil objavljen v reviji Demokracija!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.