Intervju, Predsednik SDM Komenda Janez Marinko: “V kulu skrbijo samo zase in za svojo plačo!”

Za Janeza Marinka bi lahko dejali, da je preprost mlad fant, a z veliko politično strastjo. Slovenska demokratska stranka je v njegovi družini praktično prisotna že od rojstva, saj je njegov oče, predsednik OO SDS Komenda. Sam pa je pred nedavnim postal predsednik njihovega podmladka, SDM Komenda. Kot član SDS je še bolj ponosen na svoje ime, ki pri mladih upada, Janez!

Z Janezom Marinkom se je pogovarjal; M.G.

Kako bi predstavil sebe bralcem našega portala?

Sem Janez Marinko, star 20 let in prihajam iz Komende. Obiskujem fakulteto za management in pravo v Ljubljani. Poleg tega se pa ukvarjam tudi z digitalnim marketingom v eni izmed večjih spletnih trgovin v Sloveniji. Že od nekdaj me je zanimalo veliko stvari, v zadnjih dveh letih pa najbolj zgodovina, psihologija in filozofija. Pogosto poslušam predavanja znanega psihologa Jordana Petersona, saj mi je njegov pogled na svet še najbolj realističen in se lahko zelo dobro poistovetim z njim oz. njegovimi prepričanji. Za politiko sem se pa začel zanimati v marcu leta 2020, saj je bila to glavna tema vseh naših “objektivnih” medijev. Od takrat naprej pa tudi redno spremljam politična dogajanja v Sloveniji, ZDA, Evropi in po svetu na splošno.

Politika je tako rekoč v vaši družini. Zakaj prav Slovenska demokratska stranka?

Res je, politika je vedno bila ena izmed glavnih tem na družinskih kosilih. Čeprav je oče v stranki že odkar se spomnim, to ni igralo velike vloge pri tem da sem se včlanil ravno v SDS. Moje vrednote in prepričanja so mi zelo pomembna v življenju in le-te se ujemajo z načeli stranke. Domoljubje, svoboda posameznika (do te mere da ne ogroža svobode drugega) in pravičnost so tri glavne vrednote, katere so me prepričale, da sem se pridružil Slovenski demokratski stranki.

Anže Logar in Janez Marinko

Mladi imate velikokrat drugačne želje in poglede na svet. Kaj bi ti spremenil v slovenski politiki?

Menim da so spremembe vedno dobrodošle, če le-te koristijo ljudstvu oz. večini ljudem. Rad bi videl nižje davke, več delovnih mest in manj sociale.

Ronald Reagan je nekoč dejal: ”Najboljši socialnovarstveni program je služba.” S tem se popolnoma strinjam. V zadnjih letih je šlo preveč denarnih sredstev za razne nevladne organizacije in socialnovarstvene programe. Z nižjimi davki bi zaposlenim omogočili večji dohodek, podjetjem pa možnost zaposlovanja dodatnega kadra.  Želel bi povečati privatni sektor v zdravstvu, saj bi le-to tako bilo bolj dostopno in kvalitetno, hkrati bi se pa tako tudi ustvarila nova delovna mesta.

Glavni cilj vsake vlade bi moral biti, da ima povprečna državljanka ali povprečen državljan Republike Slovenije čim boljše pogoje za življenje.

Kakšno je tvoje mnenje t.i.kul opoziciji? So alternativa trenutni vladi Janeza Janše?

To je skupina ljudi, ki govorijo o skupnem dobrem, vendar jih pa skrbi samo zase in za svojo plačo. Sigurno niso alternativa trenutni vladi Janeza Janše. Stranke kot so SAB, Levica in SD zanima samo moč, ki jo imajo, ko so na oblasti. Ne pa interes ljudstva. Ne želim vedeti kako bi bilo, če bi našo državo vodila današnja KUL opozicija, ker so njihova prepričanja totalno v nasprotju s prepričanji povprečnega državljana Republike Slovenije. Vse kar oni zagovarjajo, se je v zgodovini že izkazalo za neučinkovito in destruktivno. V letu in pol je ta vlada naredila več, kakor katerakoli druga v zadnjih 10 letih. To je dejstvo in tukaj ni primerjave.

Svet, kot tudi Slovenija se še vedno spopada s koronavirusom. Kdo je po tvojem mnenju kriv za visoke številke okuženosti?

Menim da je Kitajska prva država, ki bi mogla biti kaznovana, za to da se je koronavirus razširil po celem svetu. V Sloveniji me pa bolj skrbi zasedenost postelj v bolnišnicah, kakor pa visoko število okuženosti. Moje mnenje je da bi se morali cepiti vsi starejši prebivalci, saj njih virus bolj prizadene in je večja verjetnost da bodo imeli hujši potek bolezni ali pa potrebovali bolniško oskrbo. Glede na to, da se bližamo zimskemu letnemu času, bi pa morali PCT pogoj še bolj striktno upoštevati, saj je to po mojem mnenju najboljši ukrep možen za zmanjšanje širjenja novega koronavirusa s pogojem, da gospodarstvo ostane odprto.

V Komendi se je dolga leta čakalo, na ustanovitev podmladka stranke SDS. Za kaj se bo zavzemal SDM Komenda?

Tako je, čakalo se je kar 18 let. Naša prva naloga bo, da dobimo čim več novih članov. Tako bomo imeli še večjo možnost, da dosežemo zastavljene cilje. Z obzirom da so aprila državnozborske volitve, bomo naredili vse kar je v naših močeh, da bomo ozaveščali mlade o pravih dejstvih in ne o levih “dejstvih.” Prav tako je eden izmed naših ciljev, da novembra na lokalnih volitvah pomladimo listo kandidatov SDS-a. Dolgoročni načrt pa je, da delamo v smeri izboljšanja kakovosti življenja za vse občanke in občane občine Komenda, posebej pa za mlade.

Anže Magister, Janez Marinko, Sara Kralj. Predsednik in člana IO SDM Komenda

Z obzirom da so aprila državnozborske volitve, bomo naredili vse kar je v naših močeh, da bomo ozaveščali mlade o pravih dejstvih in ne o levih “dejstvih.”

Se čez nekaj let mogoče vidiš ne profesionalni politični poti, ali gledaš na stranko, le kot pripadnost?

Zelo me zanima politika in vse v zvezi z njo. Lahko bi rekli, da je to moja strast. Vendar trenutno to vidim, kot pripadnost stranki in nabiranje novih življenjskih izkušenj. Sem pa že razmišljal, kako bi bilo na profesionalni politični poti, zato te možnosti ne izključujem.

Kakšno je po tvojem mnenju zanimanje mladih za politiko?

Menim da se na splošno vedno več mladih zanima za politiko, vendar v primerjavi z ostalimi evropskimi državami ali pa z ZDA, se jih v Sloveniji še vedno premalo. V naši državi se mladi ne zavedajo, da smo mi prihodnost le-te, medtem ko drugje vedo, da bo njihov glas uslišan in da sooblikujejo prihodnost svoje države.

Kakšna je tvoja napoved za prihodnje volitve? (katera stranka bo zmagovalna)

Naslednje volitve bodo zelo pomembne. Odločale bodo o tem, kakšna bo Slovenija v prihodnosti. Ali bomo nadaljevali v smeri trenutne vlade Janeza Janše, se pravi v smeri razvoja ali pa bomo izbrali nazadovanje in destruktivnost. Upam da se bo čim več Slovencev odločilo iti na volišče in da bodo volili z razumom. Težko je reči, kaj vse se lahko še zgodi do takrat, ampak menim da bo zmagala daleč najmočnejša stranka v Sloveniji – SDS.

Hvala Janez, da si, si vzel čas za naš portal in vse dobro odboru SDM Komenda!

Hvala za povabilo, bilo mi je v veselje, čeprav smo doma v Komendi tudi mi redno beremo vaš portal.

 

Intervju pripravil M.G.

slike arhiv e-maribor

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
pretežno oblačno
70%
3.1km/h
75%
10°C
11°
9°
9°
Fri
9°
Sat
5°
Sun
6°
Mon
8°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.