Intervju Tim Rauter, predsednik SDM Kamnik: “Janša je izjemen politični strateg!”

Intervju Tim Rauter, predsednik SDM Kamnik, iz tednika Demokracija

Osebno čutim dolžnost graditi stranko in Slovenijo še naprej (Tim Rauter)

 

Tokrat smo se pogovarjali s Timom Rautarjem, mladim politikom in predsednikom SDM Kamnik ter predsednikom gorenske regijske koordinacije SDM. Zaupal nam je del svojega življenja in zakaj se je odloči za stranko SDS. Povedal nam je nekaj o načrtih podmladka, predvsem pa orisal njihovo nadaljno pot. Prebrali boste tudi kakšno je vodenje občine sedaj in kakšno je bilo pod vladavino Marjana Šarca.

Kako bi opisal sebe?

Sem Tim Rauter, ponosen Slovenec, prihajam iz Kamnika. Sem star 19. let in trenutno študiram v prvem letniku vodarstva in okoljskega inženirstva na gradbeni fakulteti na Univerzi v Ljubljani. Pred tem sem štiri leta obiskoval gimnazijo v Kamniku, še pred tem pa osnovno šolo Frana Albrehta, ki je notorično bolj poznana kot »Šarčeva nevidna šola«. Imam dva mlajša brata. Rad se ukvarjam tudi z živalmi, doma imamo psa pasme Madžarska Vižla. Z veseljem skrbim tudi za zlato ribico in čebele, čarobni vonj čebelnjaka je nagrada trdega dela gospodarja čez leto. Rad tudi pomagam očetu pri urejanju posestva, saj imamo okrog 4000 kvadratnih metrov parcele, katera zahteva ogromno dela. Poleg mame in očeta, ki me podpirata, me presenetljivo babica in dedek še bolj. Vsi so ponosni simpatizerji, ter člani stranke SDS.

Že od malega me zanima geografija in zgodovina, predvsem novejše poglavje – obe svetovni vojni, ter dogajanje med njima. Prav tako vedno z veseljem pogledam kakšen dokumentarec o slovenski osamosvojitveni vojni leta ’91, ali pa preberem knjigo. Ob slovenski politiki me zanima tudi ameriška in zunanja diplomacija t.i. »rdečega zmaja« – Ljudske Republike Kitajske.

Kaj te je gnalo tako mladega v politiko?

Predvsem zanimanje. Že od malega sem rad spremljal večerna poročila in kdaj posegel tudi po časopisu, zato menim da imam politiko že v krvi. Politiko spremljam že vsaj deset let, v zadnjih štirih pa bolj intenzivno. Zaradi določenega razloga imam nek občutek dolžnosti in pripadnosti, da ljudem politiko približam in jim pomagam.

Rad imam našo državo, zato imam željo tudi sam prispevati svoje ideje za blaginjo prav vseh Slovencev. Izkazalo se je, da imam nek potencial v sebi, katerega bi bilo škoda, če ga ne bi izkoristil.

So pa me že večkrat moji nasprotniki na družbenih omrežjih in tudi v živo obtožili, da vse to delam za grajenje lastnega imidža in želje po tem, da dobim »sanjsko« službo, kjer bom leta prisesan na državne aparate. Vse to so čiste izmišljotine. Tisti, ki me dobro poznajo, vedo, da rad delam le tiste stvari, ki me res veselijo. Osebno čutim dolžnost graditi stranko in Slovenijo še naprej, poleg tega pa to delam z veseljem in srcem.

Tim Rauter

Zakaj si se odločil za stranko SDS?

Zato, ker njena ideologija in dejanja najbolj sovpadajo z mojimi vrednotami. Slovenska demokratska stranka je začela delovati z nastankom Republike Slovenije, je tudi največja politična stranka v državi. Dolgo časa sem bil podpornik te stranke, a sem se odločil na koncu leta 2019, da se bom včlanil v eno od desnosredinskih strank. Razmišljal sem med NSi-jem in SDS-om, a ker je bil moj oče že več kot deset let član Slovenske demokratske stranke, sem se v slednjo tudi včlanil. Menim, da sem se več, kot pravilno odločil, saj sem v slabih dveh letih videl kaj zares pomeni biti slovenski demokrat. Ljubiti domovino, tradicijo in slediti demokraciji.

Prihajaš iz Kamnika, kjer je dolga leta županoval, bivši predsednik vlade Marjan Šarec. Kaj se je v občini od tedaj spremenilo?

Po pustošenju, ki ga je Marjan Šarec pustil, ko je zapustil občino Kamnik, se je veliko spremenilo. Kljub temu, da mediji radi poudarjajo, da je Kamnik »Šarčeva trdnjava«, temu ni tako. Leta 2018 smo na lokalnih volitvah izvolili župana iz kvote NSi, Mateja Slaparja, ki je bil v drugem krogu protikandidat Igorju Žavbiju, tesnemu sodelavcu Šarca. Kljub temu, da je bil Žavbi močen kandidat za župana, je Slapar prepričljivo zmagal.

Mnogi v Kamniku si niso želeli še ene lutke na mestu župana, katero bi vodil Šarec sam.

Kamničani se zavedajo, da stranka LMŠ ni za njih naredila prav nič dobrega. Izginilo je 1,5 milijona za šolo, katera ni nikoli bila zgrajena in občina je celo pod vodstvom Šarca privatizirala Komunalno podjetje, da je ugodil svoji dolgoletni znanki, kjer le-ta še vedno dobro služi. Slapar je za Šarcem počistil nered, ki je prevladoval na občinski upravi, gradi se nova infrastruktura, prenovile so se občinske ceste, gradijo se nove kolesarske poti, v veliki večini se je uredila problematika nevarnih cest v bližini šol. Končno pa se bo zgradila tudi zloglasna »nevidna šola«, na katero čakamo Kamničani že desetletja. Župan je tudi izvrsten pogajalec, saj je dosegel, da je Ministrstvo za Infrastrukturo končno začelo obnavljati državno cesto, ki gre skozi Kamnik in Tuhinjsko dolino, vse do Vranskega. Sam sem zagovornik župana, saj je zelo ambiciozen in hkrati povezovalen.

Kaj bi v mestu mladi radi spremenili, dodali?

Imamo kar nekaj predlogov. Predvsem se trenutno osredotočamo na infrastrukturo, ki je pomembna za mlajše generacije. Občini smo že predlagali postavitev 3D prehoda za pešce v bližini stadiona, v pripravi pa je še osnutek predloga, ki bi obnovil vsa postajališča za javni prevoz, ki so trenutno v nesprejemljivem stanju. Nova postajališča bi bila bolj okoljsko naravnana, prijazna za vse udeležene v javnem prevozu in kakovostna. Naš občinski odbor SDS Kamnik podpira tudi izgradnjo novih zelenih površin v mestu in okolici Kamnika. Pozdravljamo vse projekte, ki jih izvaja občina Kamnik.

Kakšno je po tvojem mnenju zanimanje mladih za politiko?

Zanimanje mladih za politiko se nedvomno veča. Če je še nekaj let nazaj veljalo, da politika za mlade ni sprejemljiva in da zanimanje pada, pa danes mladi dejansko spremljajo dejanja politikov in razmišljajo o različnih problematikah, ki so prisotne v Sloveniji.

Veča se tudi podpora naše stranke pri mladih, kar je popolnoma nekaj drugega, kar nam prikazujejo levi medijski industrijski kompleksi, ki na mlade mečejo popolnoma drugačno luč. Ko se pogovarjam z vrstniki, vidim da mladih ne zanimajo več desetletija dolgi spori in razni politični radikalizmi. V veliki večini razmišljajo z zdravim razumom, ter podprejo tiste, ki so poleg obljub pokazali tudi dejanja. To je dober znak za našo demokracijo, saj se stara mentaliteta, da so vsi politiki pokvarjeni, spreminja v bolj odraslo, ki podpira politiko dejanj.

Si predsednik SDM Kamnik, predsednik regijske koordinacije Gorenjske. Načrtov je, kot si nam zaupal veliko. Kaj vse načrtujete v prihodnje?

Trenutno koordiniramo ustanovitev treh novih občinskih odborov, v Komendi bomo predvidoma imeli ustanovno konferenco v drugi polovici novembra, prejel sem pa tudi nekaj pobud za ustanovitev odbora v Vodicah in Medvodah.  Planiramo tudi druženje celotne regije proti koncu leta, saj si prav vsi člani zaslužijo, da se skupaj poveselimo in naberemo novih moči za prihajajoče leto volitev.

Odbori se že intenzivno pripravljajo na volitve, mladi pomagamo občinskim SDS odborom pri kampanji. Tudi nekateri naši člani kandidirajo za državni zbor. S skupnimi močmi bomo naredili vse, da izboljšamo volilvni izid v gorenjski regiji.

Kaj se mora spremeniti, da bi bilo več zanimanja mladih za politiko?

Menim, da bi celotna politika, še posebej leva stran morala umiriti žogo. Zamere in nagajanja mladih ne prepriča. Predvsem hočejo videti dejanja politike. In ravno to je tisto, kar nudi tudi naša stranka. Problem so tudi levi mediji, ki močno vplivajo na politično atmosfero v Sloveniji. Zelo radi pretiravajo ali pa celo napihujejo določene dogodke in dejanja v namenu, da dobijo čim več ogledov in tako podpihujejo razmišljenja ljudi, ki so neodločeni.

Mediji bi prav tako morali osveščati mlade o realnih problemih, kot je korona virus, stanovanjska problematika, možna finančna kriza v letu 2022, oskrba s pitno vodo in porast pojavljanja anarhistov. Ne pa strašenje mladih o podnebnih spremembah, ki je financirano s strani nevladnih organizacij in lobijev, ki prejemajo davkoplačevalski denar za razna »raziskovanja«.

Kako po tvojem mnenju vlado vodi, predsednik Janez Janša?

Janez Janša je izjemen politični strateg, z veliko kilometrine.

V letu in pol je vlada dosegla veliko, kljub temu, da po svetu pustoši pandemija. Vlade ne ustavi niti nagajanje leve opozicije, ki za oblast ne izbira sredstev. Predsednik je dokazal, da se v nemogočih pogojih da pokazati dobre rezultate.

Brezposelnost je rekordno nizka, napovedana rast BDP-ja je rekordna, vojska se po desetletju stagniranja končno izboljšuje, prav tako policija, gradi se nova infrastruktura in še bi lahko naštevali. V letu in pol je ta vlada naredila  več, kot pa opozicija, ki je bila na oblasti v Sloveniji praktično 25 let.

Kakšna je politika vlade na področju mladine?

Kljub epidemiji in možni finančni krizi v prihodnjem letu je politika zelo dobra. Lani so študenti dobili dva krizna dodatka v višini 150€, država in evropska unija sta med šolanjem na daljavo pomagali vsem, ki niso imeli dostopa do računalnika ali interneta. V mnogih proti koronskih paketih se je sprejelo veliko dobrega za vse mlade. Prav tako je vlada letos povečala število vpisnih mest za poklice, ki so med najbolj iskanimi v Sloveniji.

Pri mladem forumu SD trdijo, da si bodo prizadevali v kolikor bo po naslednjih volitvah v vladi stranka SD za novih na tisoče stanovanj? So napovedi realne?

Če bi mladi forum SD, mislil resno, ne bi izvajali tragikomičnih uprizoritev pred parlamentom in v medijih. Vladi bi skupaj s svojo matično stranko lahko posredovali predlog zakona in zagotovo bi vlada tem predlogom prisluhnila. Namesto nagajanj bi se tako naredilo nekaj dobrega za mlade. Naj poudarim, da soposlanci SD prejšnji teden obstruirali sejo, kjer je bil tudi njihov predlog o stanovanjski problematiki na glasovanju. Zagotovo pa so Socialni demokrati zadnji, ki bi lahko solili pamet vladi o stanovanjski politiki, saj so zadnja leta imeli vse vzvode, da bi stanovanjsko politiko izboljšali.

Po tedniku Demokracija

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.