Jankovič še vedno misli, da je Ljubljana del Jugoslavije? Poglejte to izjavo!

Zoran Janković stožice

Saj ni res pa je. Glavni šerif, glavnega mesta Ljubljane Zoran Jankovič, 30 let po osamosvojitvi še vedno misli, da živimo v Jugoslaviji.

Slovenija je leta 1991 ostala samostojna in suverena država. Država Slovenija ima svojo zastavo, svoj grb in svoj jezik. Ter je uradno priznana država v svetu. Slednjega pa očitno ne ve Zoran Jankovič, ki bi v Slovenijo oziroma bolje rečeno v Ljubljano uvažal zdravnike iz juga, ne da bi znali govoriti slovensko.

Če bi tako izjavo izrekel župan kateregakoli glavnega mesta v Evropi, bi ga iz tiste države zagotovo izgnali ali pa poslali na zdravljenje. Pri nas pa je kaj takega očitno nekaj normalnega.

Tujci, ki živijo ali delajo v Sloveniji, so dolžni upoštevati ta zakon in uporabljati slovenski jezik pri opravljanju javnih storitev ali v poslovanju z javnimi organi. To velja tudi za pisno in ustno komunikacijo.

Čeprav je slovenski jezik uradni jezik, pa so javni organi in javne službe dolžni zagotavljati pomoč in podporo v drugih jezikih, če je to potrebno za sprejemljivo komunikacijo. To pomeni, da lahko v nekaterih primerih komunicirate z javnimi organi in javnimi službami v drugem jeziku, vendar vam lahko zahtevajo, da potrdite, da ste seznanjeni s slovenskim jezikom, ali pa da vam ponudijo prevod v slovenski jezik.

V praksi lahko pogosto komunicirate v angleščini, saj je to mednarodno razumljiv jezik. V primeru, da se soočate z jezikovnimi težavami pri opravljanju nekatere dejavnosti, kot na primer pri opravljanju državljanskega izpita, lahko na javni organ pisno zaprosite za pomoč in podporo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
65%
1.8km/h
0%
-1°C
2°
-3°
-1°
Sun
-3°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA