slika: maribor24

Območje Petrinje na Hrvaškem je okoli 12.20 zatresel potres z magnitudo 6,3. V potresu je umrla 12-letna deklica, najmanj 20 ranjenih so sprejeli v bolnišnice.

Epicenter 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba

Evropsko-mediteranski seizmološki center (ESMC) je sporočil, da je bil epicenter 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba oziroma okoli 12 kilometrov zahodno od Siska, tri kilometre od Petrinje. Epicenter potresa je bil po podatkih ESMC-ja na globini 10 kilometrov, poroča hrvaški portal index.hr. Potres je trajal okoli 20 sekund, čutilo ga je okoli šest milijonov ljudi v več državah. Sledil je še en potres manjše jakosti.

Iz Maribora poročajo o moteni dobavi električne energije, začasno niso delovali tudi nekateri semaforji. V mariborskem UKC-ju se so se po pričevanjih očividcev tresli stojala, omare, postelje, nekaj bolnikov so preselili.

Slovenska vlada je že ponudila pomoč!

“Predsednik vlade Janez Janša je zapisal, da je Govoril s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem in ponudil pomoč Slovenije v vsem, kar nujno potrebujejo ob rušilnem potresu v Petrinji in okolici. Uprava za reševanje Slovenije je v pripravljenosti in v neposrednem stiku z odgovornimi na Hrvaškem!”

Pomoč Slovenije je v pogovoru s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem ponudil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem izrazil sočutje in solidarnost z južnimi sosedi.

Pomoč ponudil tudi Matej Tonin

V Upravi za reševanje Republike Slovenije so vzpostavili kontakt z dr. Damirjem Trutom (pomočnik ministra za notranje zadeve in ravnatelj Civilne zaščite), kateremu je ponujena pomoč v reševalni enoti ali v materialnih sredstvih.

V času potresa so hidroelektrarne na rekah Drava in Soča obratovale nemoteno in v polnem obsegu, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne. V Termoelektrarni Šoštanj normalno obratuje blok 5. “Hidroelektrarne in termoelektrarne so nudile vse sistemske storitve, tudi ob izpadu NEK-a,” so sporočili iz skupine HSE.

PM