Janša preganjani beloruski olimpijki ponudil zatočišče v Sloveniji!

belorusko
Krystsina Tsimanouskaya, slika twitter

Belorusko šprinterko Krystsino Tsimanouskayo, ki bi morala tekmovati v teku na 200 metrov za ženske, so včeraj odpeljali na letališče, potem ko se je na Instagramu pritožila nad izbiro ekipe. Poiskala  je japonsko pomoč.


Preganjano belorusko šprinterko Krystsino Tsimanouskayo Janša povabil v Slovenijo

Glavni trener prišel k meni in rekel, da je bilo od zgoraj ukazano, naj me odstranijo.” je dejala preganjana beloruska tekmovalka Krystsina Tsimanouskaya. Na letališču se je nato obrnila na japonsko policijo in prosila za pomoč. Tsymanouskaya se boji morebitne vrnitve v Minsk, slovenski premier Janez Janša pa ji je izrekel dobrodošlico v Sloveniji. Piše Demokracija.

Belorusko športnico Krystsino Tsimanouskayo je režim prisilil, da zapusti olimpijske igre v Tokiu ter odleti nazaj v domovino. Razlog za to naj bi bil njeno kritiziranje beloruskega vodstva reprezentance med igrami. Sviatlana Tsikhanouskaya, voditeljica beloruske opozicije, je na Twitterju zapisala, da se Tsimanouskaya boji vrnitve v Minsk ter da noben športnik ne bi smel biti prisiljen v karkoli na ta način

Tadeusz Giczan, urednik disidentskega beloruskega medijskega kanala Nexta, je dejal, da so novinarji, ki podpirajo režim Aleksandra Lušašenka, označili za psico, pokvarjeno prostitutko ter da so govorili o njenem posilstvu. Objavil je tudi 20-minutni zvočni posnetek glavnega trenerja Belorusije, ki Tsymanouskayi grozi, da bo, če se ne bo takoj vrnila v Belorusijo, najverjetneje storila “samomor”. Britanski poslanec in predsednik odbora za tuje zadeve Tom Tugendhat je dejal: “To je resničnost tiranije. Sega čez meje in spodkopava svoboščine po vsem svetu. Belorusija je že sestrelila letalo, utišala novinarje doma in kršila volitve.

Predsednik vlade Janez Janša je tekmovalki že izrekel dobrodošlico v Sloveniji.

Tuji mediji sicer poročajo, da se beloruska tekačica počuti “varno”, japonska oblast in diplomati iz Evrope se namreč pogajajo o njenem azilu. 24-letna šprinterka je  povedala, da so jo ugrabili in jo hoteli proti njeni volji poslati nazaj v Minsk, potem ko se je pritožila nad izbiro ekipe za štafeto 4×400 m. Letalo turškega letalskega prevoznika je nato odšel brez nje, Tsymanouskaya pa so odpeljali na varno mesto, saj oblasti določajo naslednje korake v prihodnjih dneh. Slišati je, da naj bi za azil morda prosila Avstrijo. Mednarodni olimpijski komite se je oglasil danes v zgodnjih jutranjih urah in zahteval pojasnilo od beloruskega nacionalnega olimpijskega komiteja.

P.M.

 

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
60%
0.5km/h
75%
20°C
22°
19°
19°
Sun
12°
Mon
13°
Tue
13°
Wed
12°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.