Na današnje preiskave, povezane z nakupom zaščitne opreme, ki jih vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), se je na svojem profilu na Twitterju odzval tudi predsednik vlade Janez Janša.

Odziv predsednika vlade Janeza Janše

“Če gre za podobne obtožbe, kot so se pojavljale v interpelaciji nekaterih strank skrajne levice, jih je vlada argumentirano zavrnila že v odgovoru nanjo, državni zbor pa jih je prav tako zavrnil s prepričljivo večino,” je zapisal premier in opozoril na dvojna merila pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva. “Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakonom, profesionalno in neselektivno,” je poudaril premier Janša.

“Očitno pa je, da so pri določitvi prioritet pri vseh treh institucijah že dolgo v ospredju politične simpatije ter medijski pritiski in ne teža suma kaznivih dejanj oziroma oškodovanja premoženja ali javnih koristi. Zato danes že hišna preiskava pri ministru Počivalšku, čeprav postopki nabav zaščitne in medicinske opreme niso stari niti štiri mesece, čeprav so minili v skrajno zaostrenih razmerah pandemije ter popolnega kaosa na trgu in številni niti še niso končani,” je poudaril.

Janša je med drugim še zapisal, da preskakovanje prioritet, selektivna pravica, založene ovadbe in prijave, zamujeni roki, politične zlorabe postopkov, sodniki na strankarskih zborovanjih, nepotizem in splošna politizacija dela represivnih organov onemogočajo normalno delovanje parlamentarne demokracije v državi. “Zato je naša dolžnost in skrajni čas, da zagotovimo dosledno spoštovanje ustave in zakonov ter enaka merila za vse,” je za konec še zapisal Janša.

MG