Državni zbor. Koalicija opopzicija
slika: DZ RS

Agencija za merjenje javnega mnenja Parsifal je anketiranim postavila vprašanje: “Katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?” Kje se nahaja aktualna koalicija in kje opozicija

Javnomnenjska raziskava. SDS daleč spredaj, LMŠ pada

Koalicija KUL in dominantni mediji se na vse pretege trudijo prikazati, da vlada nima dovolj podpore, na ta način seveda želijo vplivati na javno mnenje.

Kljub njihovim napovedim in prizadevanjem glede rušenja aktualne vlade pa se je izkazalo, da tudi sama koalicija KUL ni prepričana v to, da bi uspeli izglasovati konstruktivno nezaupnico, da bi vlada padla.

Naj spomnimo, da so so pred kratkim konstruktivno nezaupnico tudi vložili, potem pa je Karl Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade, kar pomeni, da bi bilo nezaupnico treba vložiti še enkrat.

V javnomnenjski raziskavi Parsifasl je 23,5 odstotka anketirancev odgovorilo, da bi volili stranko SDS. Številke jasno kažejo na to, da podpora vladi raste, medtem ko imajo vse štiri stranke KUL koalicije, torej stranka SD, LMŠ, Levica in SAB, le malenkost več, kot SDS sama. Njihov seštevek je januarja namreč znašal 25,4 odstotka – s tem, da stranka SAB niti ne bi dosegla parlamentarnega praga štirih odstotkov.
Katero stranko bi volili v slovenski državni zbor, če bi bile volitve to nedeljo?
Vir: Parsifal
Med opredeljenimi anketiranci, bi se sodeč po rezultatih ankete za stranko SDS odločilo 36,8 odstotka, za stranko SD 12,6 odstotka in za stranko LMŠ 12,1 odstotka vprašanih. Tako stranko SDS kot tudi stranko NSi bi sicer volilo več moških kot žensk, pri stranki SDS prevladujejo stari 55 in več.
Javnomnenjska raziskava - SDS - Parsifal -
Vir: Parsifal

Kot kaže javnomnenjska raziskava glede udeležbe na parlamentarnih volitvah je dobra polovica anketirancev odgovorila, da se bo zagotovo udeležila naslednjih volitev (ocena 5), da se jih nikakor ne bodo udeležili (ocena 1), pa je odgovorilo 16,5 odstotka anketirancev.

Podpora SDS-a je, po opažanju politologa dr. Mira Hačka, relativno stabilna skozi vsa merjenja javnega mnenja, kar se sklada z dlje časa znano ugotovitvijo, da ima ta stranka najbolj stabilno in zvesto volilno telo.

PM