parlament anketa opozicija
Slovenski parlament, foto: NSi

Javnomnenjska anketa, ki jo je v mesecu aprilu za Nova24TV opravila agencija Parsifal, je pokazala, da serijske interpelacije, ki so jih vlagale opozicijske stranke.

Javnomnenjska raziskava

Agencija za merjenje javnega mnenja Parsifal je za medijsko hišo Nova24TV med 12. in 14. aprilom izvedla merjenje javnega mnenja na vzorcu 762 anketirancev. Tako so tudi tokrat spraševali anketirance, katero izmed slovenskih političnih strank bi izbrali, če bi bile volitve to nedeljo.

Če bi bile volitve v Državni zbor RS to nedeljo bi slavila SDS, in sicer bi med opredeljenimi dobila 31,6 odstotka glasov. Na drugem mestu bi se znašli Socialni demokrati, ki bi jih volilo 17,9 odstotka volivcev, sledili bi Lista Marjana Šarca s 17 odstotki glasov in Levica z 10,1 odstotka glasov. Nova Slovenija se je znašla na petem mestu, volilo bi jo namreč 6,5 odstotka glasov, parlamentarni prag bi prestopile tudi stranka SAB z 4,1 odstotka glasov, Slovenska ljudska stranka in Nova ljudska stranka Slovenije. Stranke SNS, DeSUS, Pirati, SMC in Dobra država naj ne bi dobile poslanskih sedežev.

V primerjavi s prejšnjim merjenjem se je podpora SDS dvignila za 0,8 odstotne točke, nekoliko večjo podporo pa je moč zaznati tudi pri stranki LMŠ (3,5 odstotne točke), medtem ko je stranki SD podpora znatno padla- za kar 5,2 odstotne točke. Podpora je tudi nekoliko porasla NSi in ostaja stabilna. Karlu Erjavcu pa je s ponovnim prihodom v DeSUS uspel potop stranke upokojencev, kateri podpora zaradi nesoglasij v stranki še bolj pada. Stranka SAB je pridobila malenkost večjo podporo, po iniciativah pa je zrasla podpora tudi SLS in Novi ljudski stranki.

PM