parlament anketa raziskava
Slovenski parlament, foto: NSi

Javnomnenjska raziskava, kot piše mediana je visoko na prvo mesto ponovno postavilo največjo stranko v državi, SDS.

Če bi bile volitve v nedeljo bi zmagala SDS

Javnomnenjska raziskava Mediane je najvišjo podporo namerila največji parlamentarni stranki SDS, skok je doživela tudi SD. Na drugi strani je velik padec v primerjavi z januarjem doživela stranka DeSUS, ki je na dnu z le malo prednostjo pred SMC.

Februarska javnomnenjska raziskava Inštituta Mediane za POP TV je največji vladni stranki pokazala 18,2 odstotno podporo, kar je za 1,3 odstotne točke več kot januarja in je po podatkih televizije najvišja podpora v zadnjih šestih mesecih. Ob upoštevanju samo opredeljenih vprašanih je podpora stranke, ki jo vodi Janez Janša, skočila na 27,5 odstotka.

Sledi ji SD Tanje Fajon, ki je doživela prav tako skok in se z 16,6 odstotka (če upoštevamo samo opredeljene) odlepila od opozicijskih kolegov Levice (12,4 odstotka) in LMŠ Marjana Šarca (12 odstotkov). V primerjavi z raziskavo Ninamedie v sredini februarja se je na eni strani SD dvignila podpora, Levici pa je na drugi strani padla. NSi je z januarskih 7,7 odstotka (preračunano samo opredeljene anketirance) padla na 6,5 odstotka, SMC Zdravka Počivalška je z 2,2 odstotka padla na 1,2 odstotka.

Po neuspešni nezaupnici vladi in propadu ideje, da bi Karl Erjavec postal novi premier, je večji padec doživela tudi njegova stranka DeSUS. Podpora ji je ob preračunu samo opredeljenih vprašanih z januarskih 3,9 padla na 1,8 in se je tako znašla na dnu.

PM