matjež-han
slika: Demokracija

Matjaž Han, vodja poslanske skupine Socialnih demokratov je eden tistih poslancev, ki na prvi pogled izgleda miren in uglajen, a včasih videz tudi vara.

Je Matjaž Han res pritiskal na poslanca Italijanske narodnosti?

Osrednji mediji so zagnali vik in krik, ker novoustanovljena parlamentarna skupina nepovezanih poslancev ne bo smela sodelovati v parlamentarnih telesih. Nova24TV ekskluzivno razkriva, kaj se dogajalo pred in po koncu glasovanja na kolegiju Državnega zbora.

Po informacijah televizijskih kolegov Nova24TV je bilo že pred sejo kolegija napeto ozračje. Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajič in Jurij Lep so pričakovali enake položaje, kot do sedaj. Poslanci vladajoče koalicije so se z omenjeno četverico pogovarjali razumno, a naj bi se prav Janja Sluga obnašala zelo arogantno. Pregovarjanje je trajalo nekaj časa, dokler ni od vodje največje parlamentarne stranke SDS, Danijela Krivca, padel predlog, da se bodo o vsem dogovorili na kolegiju. Do seje naj bi poslanci opozicije prepričevali poslanca italijanske narodnostne skupnosti Felico Žižo in poslanca DeSUS Franca Juršo.

Med omenjenima poslancema in opozicijskimi poslanci je komunikacija potekala v povišanih tonih. Kljub dolgotrajnemu prepričevanju, poslanec italijanske narodnosti in Jurša nista spremenila mnenja. Zaradi odločitve, da sta glasovala za predloge vladajoče koalicije, sta bila deležna kritičnih zapisov v osrednjih medijih.

Han seveda (značilno za Socialne demokrate?) vse zanika: “Res pa je, da sem mu na seji rekel, da mu ni potrebno glasovati, saj brez njega nimajo dovolj glasov. Upam le, da se bodo strasti umirile in bomo v torek rešili vse težave.

Sledil naj bi še besedni dvoboj med vodjem poslanske skupine SD Matjažem Hanom in poslancem italijanske narodne skupnosti Felicijem Žižo. Naši pričevalci so povedali, da je Han želel na vsak način pred in med sejo vplivati na odločitev Žiže. Tako naj bi mu povedal nekaj krepkih in mu očital izdajstvo. Spomnil ga je na vložek slovenskih levih vlad v italijansko manjšino v Sloveniji. Po koncu seje naj bi mu sledil v pisarno in mu jih še tam napel.

Očitno tako delajo v kul opoziciji. To je vse prej KUL!

PM