Je pravi morilec Krambergerja res umrl, ali pa je še kako živ?

Vsem dobro znani “dobrotnik” iz Negove, kandidat za predsednika države in človek, ki je napovedoval, kakšne posledice lahko pusti komunizem v Sloveniji je umrl pod streli na predvolilnem shodu na trgu v Jurovskem dolu 7. junija 1992. V teh dneh pa je umrl tudi njegov domnevni morilec Peter Rotar.

Kaj se je dogajalo davnega leta 1992?

7. junija 1992 je bilo lepo in sončno vreme. Politični shod v Slovenskih goricah je napovedal tudi Ivan Kramberger. Veliko ljudi se je zbralo na trgu pred vaško gostilno in ter bližnjo cerkvijo. Tistega dne je pod streli iz zračne puške (uradna verzija) padel Ivan Kramberger. Ustrelil naj bi ga domačin Peter Rotar. Bil obsojen na 12 let zaporne kazni, iz Doba pa je bil zaradi vzornega vedenja predčasno izpuščen. Prestal je več kot dve tretjini kazni in bil maja leta 2001 izpuščen.

A domačini temu, tudi 26 let, po uboju Krambergerja temu še danes ne verjamejo. Kot so povedali domačini je danes tema v bližnji gostilni spet Kramberger in vsi so si mnenja, da je morilec še vedno na prostosti. Kot vedo povedati domačini, je bil Rotar omenjenega dne pijan in čeprav mu Kramberger, kot politik ni bil všeč, bi tako vinjen človek težko prijel puško in iz oddaljenega okna, ki se je nahajalo kakih sto metrov od shoda, ubil Krambergerja z enim samim strelom in pri tem ni poškodoval nikogar drugega.

Tako Motiv umora Ivana Krambergerja še danes ni zadovoljivo pojasnjen in še vedno buri duhove. Precej se je govorilo o politično motivirani “odstranitvi”, saj naj bi Krambergerjeva politična stranka na prvih državnozborskih volitvah v samostojni Sloveniji (te so bile 6. decembra 1992) konec istega leta, ko je bil Kramberger umorjen, zagotovo dobila precej podpore, kar pa gotovo ni bilo po volji nekdanjim komunistom. Temu pritrjujejo tudi številni domačini, ki se bodo v petek tudi množično udeležili pogreba domnevnega morilca Petra Rotarja in le malokdo ga bo imel v spominu kot Krambergerjevega morilca.

Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah je sicer na mestu, kjer je umrl Kramberger želela postaviti tudi spominsko obeležje, a ga ravno zaradi domačina Rotarja, ki je temu nasprotoval, niso postavili.

Če ste še vedno v dvomih, kdo je pravi Krambergerjev morilec pa si oglejte film o tem dogodku:

M.G.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.