Jutri ponovno odločajo. Ali bo Gregor Židan ob poslanski mandat?

gregorjem židana Gregor Židan

Ali je poslanec Gregor Židan, ko je prek svojega zasebnega gostinskega podjetja Gregorino nogometni zvezi izstavil račun za 1.665 evrov za delo pomožnega trenerja, kršil poslanski zakon in mu bo zaradi tega prenehal mandat? O tem bo jutri ponovno razpravljala mandatno-volilna komisija

Bo Gregor Židan ob mandat?

Židanu mandatno-volilna komisija na začetku mandata ni dovolila, da bi ob poslanskem delu lahko petinsko dodatno delal kot nogometni trener. Z oceno, da poslanci z idejami, kako vse bi dodatno “petinsko” služili ob poslanskem delu, pretiravajo in da to že meji na škandal, so takrat v mandatno-volilni komisiji ustavili odločanje o prošnjah poslancev Levice Primoža Siterja in Nataše Sukič in o Židanu (takrat še SMC). Siter je poskušal dobiti dovoljenje, da bi si poslansko plačo popravljal z dodatnim novinarskim delom, Sukičeva pa z nevladništvom. A oba poslanca ne problematizirata Židana, saj je ta iz SMC, prestopil k SD.

Kar mu niso dovolili, je Židan letos delal kar po tihem, račune za to delo pa je izdajal prek svojega gostinskega podjetja Gregorino d. o. o. Izvedelo se je, ker so za plačila iz nogometne zveze izvrtali novinarji Planeta TV. Na Siolu pa so razkrili, kako je račun za “dnevnice” NZS poslal kar iz svojega zasebnega podjetja.

Po odgovorih zakonodajno-pravne službe na dileme, ali bi Židanu morali odvzeti mandat, ker je brez dovoljenja prek zasebnega podjetja opravljal dodatno delo za nogometno zvezo, se zdi, da bi lahko obveljalo, da je takšno ravnanje dovoljeno in običajno. Pri Židanu z razlago, da je trenersko delo prek zasebnega gostinskega podjetja športna dejavnost, za kar po mnenju pravnikov ni potrebno dovoljenje, za presojo nezdružljivosti in sumov korupcije pa v teh primerih tudi ni nujno pristojna mandatno-volilna komisija, lahko bi bila komisija za preprečevanje korupcije, katere mnenje pa bi v parlamentu morali upoštevati. 

P.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.