sloka je naključna

Spremembe odloka Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji določajo, da je od jutri 4. maja dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti izključno le na terasah in letnih vrtovih.

Nekaj kratkih priporočil NIJZ:

 1. Tako zaposleni v lokalih kot stranke morajo biti zdravi, brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, motnje okušanja, vonja…). Ves čas je treba ohranjati 1,5 metra razdalje med ljudmi.
 2. Mize naj bodo razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj 1,5 m
  razdalje.
 3. V primeru odhoda na stranišče obvezno nositi obrazno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobno), ki prekrijejo nos in usta. Na odprtih terasah in letnih vrtovih maska ni potrebna.
 4. Stranke naj sanitarije uporabljajo posamično
 5. Delovanje gostinskih lokalov je dovoljeno (zaenkrat) le na terasah ali vrtovih lokalov. Točenje pijač v zaprtih prostorih lokala je prepovedana.
 6. Gostje naj si razkužijo roke ob prihodu v lokal in po dotikanju katerihkoli nečistih površin ali predmetov že med obiskom in tudi ob odhodu lokala.
 7. Otroška igrala na terasah in vrtovih so prepovedana. Prepovedano je tudi uporabljati, časopise in revije.
 8. Na terasi ali letnem vrtu je potrebno namestiti več podajalnikov za razkužilo za stranke, obvezno pa ob vhodu in izhodu.
 9. Čiščenje terase ali letnega vrta v vso opremo naj vsaj enkrat dnevno poteka v skladu z
  Navodili za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času epidemije COVID-19:
 10. Po vsaki stranki je treba razkužiti mizo in druge površine, ki se jih stranke pogosto dotikajo. Uporaba namiznih prtov se odsvetuje.
 11. Delavci v strežbi morajo nositi obrazne maske.
 12. Starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji
  potek bolezni odsvetujemo obisk teras in letnih vrtov gostinskih lokalov dokler
  epidemija ne izzveni.

UPOŠTEVAJTE NAVODILA IN OSTANITE ZDRAVI!

MG