Kaj in koliko zapravimo za božična darila?

Božični večer, je tudi čas nakupov, predvsem pa obdarovanj. Najlepši čas v letu, ki ga do leta 1990 nismo smeli praznovati. A vendar čar božiča zato nič manjši. Božič velja za najlepši krščanski praznik, katerega praznujejo tudi neverni.

Seveda pa je to čas, ki je namenjen tudi družini in otrokom. Še posebej otroci se veselijo daril, katere prinese Božiček. In koliko za darila zapravimo in kaj največ kupujemo?

Medtem, ko iščemo še zadnja popolna darila za naše najbližje, so na Statističnem uradu Republike Slovenije osvetlili, kaj in kako Slovenci pravzaprav nakupujemo v tem predprazničnem času. Kot ugotavljajo državni statistiki, so gneče v trgovinah decembra vse večje in porabimo več denarja. Decembrska prodaja v trgovini na drobno je namreč lani bila višja od povprečne mesečne prodaje v 2017 za kar 14 odstotkov. Višja pa je bila tudi v primerjavi s prodajo decembra leta 2016 in 2015, in sicer za 5,1 oziroma 7,4 odstotka.

Najbolj v prednovoletnem času porastejo nakupi elektronskih in gospodinjskih naprav, vse več kupujemo tudi kozmetiko in oblačila, pa tudi živila se pogosteje znajdejo v naših košarah.

In pri katerih artiklih se je prodaja največ povečala?

Trgovine z elektronskimi in gospodinjskimi napravami + 51,9 %
Trgovine z živili + 16,6 %
Trgovine s kozmetičnimi in medicinskimi izdelki + 14,7 %
Trgovine z oblačili in obutvijo + 11,3 %

Veseli december je  sicer vesel predvsem zaradi druženja in prijetnega vzdušjaVeliko denarja tako pustimo tudi v gostinskih obratih, več kot v kateremkoli drugem mesecu.

Prijetno praznovanje vam želimo!

vir: Statistični urad RS in Maribor.info

M.G.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.