slika: American Slovenian Education

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatek, da so v Sloveniji  lani našteli največ prihodov in prenočitev turistov doslej. Tako se je število prihodov povečalo za 8 odstotkov, na 5,9 milijona, število prenočitev pa za 10 odstotkov, na 15,7 milijona.

Odgovorna za dvig turizma Američanov v Sloveniji je Melanija Trump

Med turisti iz neevropskih držav so bili najštevilnejši turisti iz ZDA, ki so ustvarili kar 24 odstotkov več nočitev kot leta 2017. Pri tem pa je poznavalcem razmer popolnoma jasno, da je tudi do lanskega porasta obiskovalcev iz ZDA prišlo skoraj izključno zaradi promocije, ki jo je  doživela Slovenija v ZDA in v svetu zaradi poročanja vodilnih ameriških in drugih medijev o Sloveniji. Tako so samo mediji v ZDA v zadnjih treh letih objavili na desetine prispevkov, v katerih so poleg Melanije Trump predstavljali tudi Slovenijo.

Posebno pozornost so mediji Melaniji Trump začeli posvečati že ob prvem skupnem nastopu z Donaldom Trumpom, ko je ta uradno začel predvolilno kampanjo sredi junija 2015. Še posebej pa se je pozornost do nje in Slovenije razmahnila po potrditvi Trumpa za uradnega predsedniškega kandidata Republikancev na nacionalni konvenciji julija 2016 v Clevelanadu (Prav to mesto je sicer središče slovenske skupnosti v ZDA). Piše portal V Fokusu.

Prava poplava medijskih prispevkov o Prvi dami Melaniji Trump in Sloveniji pa je sledila po izvolitvi Trumpa za predsednika ZDA, novembra 2016. Že samo inavguracijo, na kateri je Melanija blestela, pa si je 20. januarja 2017 v direktnem prenosu ogledalo okrog 35 milijonov Američanov.

Sicer pa ni Melanija edina, ki našo lepo deželo predstavlja Američanom. Eden takih je tudi Luka Dončič, ki blesti v Ameriki, kot igralec Košarke. Upajmo, da bo turistov iz Amerike tudi zaradi uspešnih Slovenk in Slovencev pri nas vse več.

M.G.