Kaj naj bi ugotovila preiskava policije proti Rumenim jopičem?

Rumeni jopiči

Na našem portalu smo že večkrat poročali o dejanju policije zoper t.i. skupino Rumenih jopičev, 25. junija na Prešernovem trgu. 

Anton Olaj predstavil ugotovitve nadzora nad delom ljubljanske policije

Danes je generalni direktor policije Anton Olaj predstavil ugotovitve nadzora nad delom ljubljanske policije ki je varovala shod 25. junija na Prešernovem trgu. Nadzor je pokazal, da je policija ravnala ravnala “zakonito”, je pa prišlo do nesorazmernosti pri ukrepanju zoper kršitelje javnega reda in miru na strani Rumenih jopičev in na strani Protestne ljudske skupščine.

“Pri varovanju shoda je šlo za dogodek visokega tveganja,” je povedal Olaj, ki je ob tem pohvalil delo policistov. Pojasnil je, da so nadzorniki opravili pregled vsebin videoposnetkov policijskih kamer in videoposnetkov spletnih omrežij. Poslušali so tudi policijske telefonske in radijske komunikacije.

Kot so ugotovili, so pripadniki tako imenovanih rumenih jopičev na Prešernov trg pristopili na “enoten in organiziran način”. Tam je že potekal neprijavljen shod Protestne ljudske skupščine. Ko so rumeni jopiči razgrnili svoj transparent, so nekateri pripadniki Protestne ljudske skupščine morali sestopiti s Prešernovega spomenika. “Prišlo je do prerivanja,” je pojasnil, “ki se je stopnjevalo v kršitev javnega reda in miru”.

Ob 18.57 in 15 sekund je policist posebne policijske enote seznanil vodstvo varovanja na Prešernovem trgu, da so “rumeni jopiči zasedli prostor, kjer so si levičarji postavili svoj oder” in hkrati želel navodila glede ukrepanja in vprašal, “ali samo varujemo, ali jih razdvajamo ali začenjamo s pridržanjem”. Ob 18.57 in 43 sekund je vodstvo varovanja na Prešernovem trgu odredilo, naj “odstranijo rumene jopiče s Prešernovega spomenika,” je pojasnil Olaj.

“Ta odločitev je v nadaljevanu sprožila ukrepanje policije zoper tiste pripadnike Rumenih jopičev, ki so kršili javni red in mir, ne pa protestnikov Protestne ljudske skupščine, ki so tudi kršili javni red in mir,” je povedal Olaj. “Za tako razlikovanje v ukrepanju policija nima pravne podlage,” je dodal. “Ob 18.57 in 59 sekund se sliši poziv policiji govorca Protestne ljudske skupščine prek ozvočenja,” je povedal. 

Ugotavljajo sum kaznivega dejanja zoper Jenulla?

Policisti pa ugotavljajo tudi sum kaznivega dejanja pri govorcu Protestne ljudske skupščine, “ki je preko mikrofona ščuval množico, da sami odstranijo pripadnike druge skupine in pozival policijo, da to stori. Pri drugem kaznivem dejanju, ki zadeva oviranje, je pa tudi vprašanje, ali je pri izvedbi tega sicer neprijavljenega javnega shoda prišlo do oviranja z druge strani skupine tej prvi skupini, ko so želeli izvajati ta program”. O utemeljenem sumu storitve katerega izmed teh kaznivih dejanj, bo policija poročala ali podala kazensko ovadbo. piše portal N1.

Kar smo slišali iz povedanega na novinarski konferenci smo zelo blizu znanega reka Vrana, vrani, ne izkljuje oči? Tudi na naše vprašanje, zakaj policija ni preprečila, motenja osrednje državne proslave, ki smo ga poslali na PU Ljubljana, pa nam s policije še vedno niso odgovorili.

P.M.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
77%
1.5km/h
93%
-4°C
-4°
-5°
-4°
Thu
-3°
Fri
-1°
Sat
1°
Sun
3°
Mon

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA