slika: družbeno omrežje

Po ocenah Janeza Janše, bo vlada delala naprej tudi po 15. januarju. Predlog konstruktivne nezaupnice bo v Državni zbor vložen 15. januarja, DZ pa bo nato o njej odločal teden dni pozneje. Odločanje bo, po besedah Janše, sovpadlo z vrhom trenutnega vala epidemije.

Anketa Mediane Erjavca poslal na smetišče?

Na vprašanje, ali menijo, da bo KUL-ovem kandidatu za mandatarja Karlu Erjavcu uspelo zbrati dovolj glasov za zamenjavo vlade, je kar 61 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne. Da mu bo uspelo nabrati 46 glasov pa jih je menilo le 16,5 odstotka. Anketa Mediane je tudi pokazala, da največ anketirancev meni, da je vložitev konstruktivne nezaupnice vladi zelo neprimerna, sledijo pa tisti, ki menijo, da je neprimerna.

Vprašanje je torej, ali se strankam sploh splača vložiti konstruktivno nezaupnico, za katero kaže, da je že vnaprej obsojena na neuspeh in pomeni le izgubo časa. Iz osnutku predloga nezaupnice, ki smo ga objavili prejšnji teden, je vidno, da Erjavec pričakuje 43 podpisov, enako je povedal tudi sam.

Pod predlogom konstruktivne nezaupnice Erjavec torej pričakuje 43 poslanskih podpisov, vključno s štirimi poslanci DeSUS. Podpise slednjih pričakuje v torek, ko se bo z njimi sestal. A štirje od petih članov poslanske skupine DeSUS že vse od izstopa stranke iz koalicije molčijo, tako da ni povsem gotovo, da ima Erjavec znotraj svoje stranke v resnici podporo štirih poslancev. Stranka Levica je  v primeru neuspeha nezaupnice pred nekaj dnevi napovedala nadaljevanje interpelacij. Kot so navedli, bosta prva na vrsti ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter minister za kulturo Vasko Simoniti. Vse za oblast levičarjev, ni kaj!

PM