janša

V celjski bolnišnici so potrdili novico, da so danes zjutraj prejeli pismo neznanca, v kateri ta ženi predsednika vlade Janeza Janše, Urški Bačovnik Janša, ki dela v celjski bolnišnici, kot zdravnica ter, njunima otrokoma grozi s smrtjo.

Policija preverja okoliščine in zbira obvestila

“Omenjeno pismo smo prejeli in ravnali, kot je praksa v takšnih primerih. Takoj po odprtju pošte smo s prejemom pisma in z njegovo vsebino seznanili Urško Bačovnik Janša ter naredili prijavo na Policijsko postajo Celje,” so sporočili iz bolnišnice Celje.

Na PU Celje so pozno dopoldan povedali, da so bili obveščeni o anonimni grožnji, tako so takoj začeli s preverjanjem okoliščin in zbiranjem obvestil. Preiskava poteka v smeri izsleditve neznanega storilca.

Samo v lanskem letu so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje obravnavali osem kaznivih dejanj groženj, v katerih so bili kot oškodovanci najvišji predstavniki države. V petih primerih so pet storilcev kazensko ovadili, v dveh primerih, v katerih oškodovanca nista predala predloga za pregon, so o zadevi podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Celju, v eni zadevi pa so podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, vendar zadevo preiskujejo še naprej.

Center za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave na podlagi 8. člena Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, varuje tudi družinske člane predsednika vlade. Metodika in taktika varovanja ter sami ukrepi varovanja so opredeljeni v načrtu varovanja, ki je označen s stopnjo zaupnosti.

Družinske člane predsednika vlade sicer varuje tudi Center za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave.

To sicer ni prvi primer groženj predsedniku vlade ali njegovi družini. Levičarski skrajnež Ludvik Tomšič je lani na protestih v Ljubljani kričal “Janšo treba takoj ubiti,” in “ubij Janšo.” Posredovala je policija. Kamere so poleg Tomšiča v centru Ljubljane ujele še enega protestnika, ki je zavpil “Smrt Janši!”, pogosti pa so bili tudi transparenti z napisi “smrt janšizmu”. A tožilstvo pri teh grožnjah ni ukrepalo.

PM


Preberite tudi:

Ženi in otrokoma Janeza Janše grozijo s smrtjo!!! “Zaklali bomo Urško, so zapisali!