Kako so komunisti umorili avtorja samostojne Slovenije dr. Lambert Ehrlicha

dr. Lambert Ehrlich
dr. Lambert Ehrlich, slika wikipedia

Kdo je bil dr. Lambert Ehrlich? Bil je vodilni duh katoliškega prosvetnega dela med koroškim ljudstvom.

Kako so umorili dr. Lamberta Ehrlicha avtorja samostojne Slovenije

Najbolj zanimivo pri vsem skupaj je to, da je bil dr. Lambert Ehrlich ni bil deležen prezira in sovraštva takratnemu režimu samo zaradi svojega nasprotovanja komunizmu, pač pa tudi zaradi strahu pred njegovo sposobnostjo in karizmo. Komunisti so namreč za take kaj kmalu poskrbeli.  Rodil se je leta 1878 v Žabnicah v Kanalski dolini, ki sedaj sodi v Italijo, zgodovinsko pa je to zahodni del Koroške neposredno ob tromeji, ki jo simbolizira gorsko romarsko svetišče Svete Višarje. V njegovi rodbini je bilo precej duhovnih poklicev, tudi njegov brat Martin. Veliko svojega časa je žrtvoval za izobraževanje mladih koroških Slovencev, da bi bili enakovredni v boju z vse bolj agresivnim pritiskom nemškega nacionalizma – pa čeprav je imel Ehrlich sam nemški priimek.

Ob začetku vojne vihre je bil njegov nastop zelo vizionarski, saj je dobro poznal tako temelje fašizma kot komunizma. V svojih obširnih spomenicah ni napadel samo komunističnega nasilja, kot mu danes očitajo, ampak tudi italijanske represalije proti nedolžnim ljudem. Za tiste čase je bilo to zelo pogumno dejanje, saj je s tem tvegal kazenski odhod v internacijo. Piše portal rodoljub.si.

To so bili komunistični umori

Dr. Lamberta Ehrlicaha je skupaj s študentom Viktorjem Rojicem na Streliški ulici v Ljubljani 26. maja 1942 umoril zloglasni vosovec Franc Stadler – Pepe, ki je kruto umoril tudi nekdanjega bana Dravske banovine dr. Marka Natlačena. Ti načrtovani partijski umori so se dogajali v času, še preden se je sploh oblikovala prva oborožena formacija v okviru protikomunističnega tabora. Samo malo stran od kraja umora je bil že 18. marca tistega leta, dobra dva meseca prej torej, umorjen študent Jaroslav Kikelj, dva dni pred njim pa v središču Ljubljane tudi njegov študentski kolega Franček Župec, za katerega je prav Ehrlich plačal stroške pogreba.

P.M.

 

 

VREME

Maribor
pretežno oblačno
76%
0.5km/h
55%
21°C
21°
20°
19°
Thu
21°
Fri
19°
Sat
18°
Sun
18°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.